Linkovi

Irački premijer Maliki produžio rok do koga bi šiitske paravojske trebalo da polože oružje


Irački premijer Nuri al Maliki produžio je rok koji je dao šiitakim paravojnim formacijama u gradu Basri, na jugu zemlje, da polože oružje.

Maliki je poručio da će svi koji predaju oružje u periodu između predstojeće subote i 8. aprila biti finansijski kompenzovani. Prvobitni rok koji je Maliki postavio paravojskama koje se već danaima sukoboljavaju sa vladinim snagama, istekao je danas.

Najmanje 100 ljudi ubijeno je u žestokim obračunima u Basri i drugim krajevima. Iračke vlasti uvele su trodnevni policijski čas u Bagdadu kako bi obuzdale nasilje. To znači da do nedjelje u pet ujutro na ulicama ne smije biti pješaka i automobila koji nisu prethodno dobili dozvolu.

Lider šiita u Iraku, Moktada al-Sadr, zatražio je da se postigne "političko rješenje" krize, koja je dovela do sukoba njemu lojalne Mahdi armije i iračkih snaga bezbjednosti u djelovima zemlje bogatim naftom.

U kratkoj izjavi u svetom šiitskom gradu Nadžafu, Al-Sadr je rekao da želi "da se nastavi potraga za političkim rješenjem i da se prekine krvoproliće.

Ipak, Maliki je najavio da će nastaviti ofanzivu u Basri i da će je okončati bez pregovora ili povlačenja.

XS
SM
MD
LG