Linkovi

Grupa mladih monaha upala u jedan od najsvetijih hramova u Lasi


Grupa budističkih monaha upala je u četvrtak na konferenciju za štampu organizovanu za strane novinare u najsvetijem budističkom hramu u Lasi, glavnom gradu Tibeta, protestvujući protiv kineske uprave u toj oblasti. Taj incident bio je veoma neprijatan za kinesku vladu, koja je dovela grupu stranih novinara u Lasu na organizovan obilazak grada, prvi put od izbijanja nereda 14. marta, tvrdeći da je u Lasi ponovo uspostavljena stabilnost.

Grupa mladih monaha upala je u jedan od najsvetijih hramova u Lasi, Jokang, u kojem se održavala konferencija za novinare uzvikujući:

"Ne verujte im. Varaju vas, lažu", preneli su neki od stranih novinara.

Monasi su tvrdili i da Dalaj Lama nije imao nikakve veze sa nasiljem u glavnom gradu Tibeta. Kako su naveli, nije im bilo dozvoljeno da napuste hram od 10. marta kada su izbile demonstracije.

"Oni nam ne veruju. Misle da ćemo razbijati, uništiti, pljačkati, paliti. Nismo uradili ništa takvo - oni nas lažno optužuju. Želimo slobodu", rekli su monasi.

Sekretar Dalaj Lame rekao je da današnji incident jasno pokazuje da "samo gruba sila ne može potisnuti ozlojedjenost koja već dugo postoji na Tibetu".

"Duboko smo zabrinuti za bezbednost monaha i pozivamo medjunarodnu zajednicu da osigura njihovu zaštitu", rekao je sekretar.

XS
SM
MD
LG