Linkovi

Rupel: Kako u ovo vreme pomoći Srbiji da se što lakše približi EU


Zapadni Balkan je na dnevnom redu u subotu drugog dana zasjedanja na kojem će učestvovati i ministri odnosno predstavnici država iz regiona, a Srbiju će predstavljati ministar spoljnjih poslova Vuk Jeremić. Uz ministre spoljnih poslova zemalja EU u radu sastanka će učestvovati i visoki predstavnik EU Havijer Solana, evropka komesarka za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner i komesar za proširenje Oli Ren.

Prema izjavi slovenačkog šefa diplomatije Dimitrija Rupela Slovenija će na ovom sastanku tražiti odgovor na ključno pitanje kako u ovo vrijeme pomoći Srbiji da se što lakše približi Evropskoj uniji. Rupel je najavio da će ministri EU objaviti poseban izvještaj, koji će sadržavati ideje o budućem razvoju odnosa Srbije i Unije, koja je već ponudila Srbiji potpisivanje privremenog političkog sporazuma o pribljižavanju EU.

Na skupu će biti riječi i o Kosovu koje će, prema Rupelu, biti zastupljeno u skladu sa svojim statusom, a prema nezvaničnim informacijama Kosovo će predstavljati šef UNMIK-a Joahim Riker.

Sutra, prvog dana sastanka centralne teme razgovora biće bliskoistočni mirovni proces i odnosi EU i Rusije. Inače, glavni cilj neformalnih sastanaka ministara EU je stvaranje što boljeg okvira za donošenje odluka o velikom broju složenih pitanja.

XS
SM
MD
LG