Linkovi

Nezavisnost Kosova zabrinula manjinske Mađare na Balkanu


Politički lideri mađarskih zajednica u Srbiji i drugim okolnim državama kažu da bi međunarodno priznavanje nezavisnosti Kosova moglo da dovede do težih uslova za manjine u regionu. Svoje zabrinutosti oni su izneli na konferenciji u Budimpešti.

Konferencija o etničkim manjinama održana je u Budimpešti, samo nedelju dana pošto su Mađarska, Bugarska i Hrvatska priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Lideri mađarskih zajednica u Srbiji, pa i u Rumuniji, izrazili su zabrinutost da bi to moglo da dovede do osvetničkih napada na članove tih zajednica, od strane onih koji se protive nezavisnosti Kosova. Govoreći uz pomoć prevodioca, predsednik stranke Savez vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, rekao je za Glas Amerike da nije zadovoljan što je Mađarska priznala nezavisnost Kosova.

”To je očigledna činjenica,“ rekao je Pastor. ”Kada neko živi kao pripadnik manjine, u zemlji koja nije njegova otadžbina, na takvu opasnost uvek mora da računa.“

Najmanje dva i po miliona Mađara žive kao manjina u područjima koja su nekada bila delovi Austrougarske. Uprkos zabrinutostima, zvaničnici mađarske vlade apelovali su na manjinske Mađare da shvate njihovu odluku da priznaju Kosovo. Među njima je i Erika Toršok, šef Odeljenja za nacionalnu politiku u kabinetu mađarskog premijera. I ona je govorila uz pomoć prevodioca.

”Gledišta mađarskog Ministarstva inostranih poslova i Mađara u Vojvodini razlikovala su se o ovom pitanju. Pokušali smo da im objasnimo da Mađarska shvata osetljivost tog pitanja i da zato nije među prvima priznala Kosovo. Ali nezavisnost Kosova je proglasila međunarodna zajednica,“ izjavila je Erika Toršok.

Između ostalog, na konferenciji je predloženo da se osigura da ni jedno drugo područje Evrope neće slediti primer Kosova, time što bi se promovisala veća prava i autonomija za milione Mađara koji žive u istočnoevropskim i balkanskim zemljama. Među pristalicama tog plana je i Atila Varga, zamenik predsednika stranke Demokratski savez Mađara, u Rumuniji, koja tvrdi da predstavlja oko milion i po Mađara u toj zemlji.

”Najveća pouka od nezavisnosti Kosova jeste da bi manjinama trebalo dati autonomiju zajedno sa pravima. Time bi se izbegla situacija kakvu smo imali na Kosovu, gde je bila primenjena sila,“ rekao je Atila Varga.


XS
SM
MD
LG