Linkovi

Mikročip napajan strujom dobijenom od telesne toplote


Takmičenje u tome ko će napraviti bolji, brži i manji mikročip tesno je povezana sa potrošnjom struje. Većina mikroprocesora u današnjim prenosnim uređajima napaja se naponom od oko jednog volta, a kao izvor se koriste baterije.

Ali ako bi bilo moguće proizvesti čip kome je potreban manji radni napon, baterija za njegovo napajanje mogla bi da traje znatno duže, a sudeći prema izjavi grupe itraživača sa Masačusetskog instituta za tehnologiju, možda uopšte ne bi bila potrebna. U stvari, kažu oni, eksperimentalni mikroprocesor koji su konstruisali, ima radni napon od svega jedne trećine volta. Izvor tako malog napona može da bude minijaturni termogenerator koji koristi telesnu toplotu, ili mehanički generator koji koristi energiju kretanja tela.

Ovo bi bilo posebno pogodno za elektronske medicinske uređaje koje pacijenti moraju da uvek imaju pri sebi - ili u sebi - kao što su pejsmejkeri. Jedna od najvećih prepreka u proizvodnji ovakvih štedljivih čipova je - verovali ili ne - čistoća materijala. Pri ekstremno malim naponima čak i najmanja nečistoća u materijalu od koga su tranzistori i drugi elementi čipa sastavljeni, može da poveća otpor struji koja prolazi kroz njega i tako poveća potrošnju. Naučnici kažu da bi mikroprocesori sa nižim naponom napajanja mogli da se pojave u komercijalnoj upotrebi kroz manje od pet godina.

XS
SM
MD
LG