Linkovi

Crna Gora sa najsavremenijim identifikacionim dokumentima


Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović najavio je da će izdavanje prvih crnogorskih pasoša početi prije 1. maja, ocjenjujući da će Crna Gora biti prva država u regionu koja će imati najsavremenija identifikaciona dokumenta u skladu sa svjetskim standardima.

Novi crnogorski pasoši biće crvene boje, sa ugraviranim grbom Crne Gore na koricama. Nove vozačke i saobraćajne dozvole, kao i lične karte biće u formi plastificiranih kartica, dok će putne isprave zadržati oblik knjižice sadržeći sigurnosni čip.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore iznenađeno je odlukom Ambasade Italije da ubuduće ne prihvata dokumentaciju turističkih agencija za bilo kakvu vrstu organizovanih putovanja, zbog prevare jedne fiktivne turističke organizacije.

Direktor Direkcije za konzularne poslove, Željko Stamatović rekao je da je Ministarstvo iznenađeno odlukom italijanske ambasade, ali da će sa tom Ambasadom pokušati da riješi problem.

Stamatović je rekao da je MIP stupio u vezu sa ambasadom Italije, ali da nisu dobili bjašnjenje u vezi sa problemom oko predaje lažnih dokumenata.

Ambasada Italije saopštila je da nakon otkrivanja prevare jedne navodno turističke agencije koja je organizovala lažna turistička putovanja i drugu lažnu dokumentaciju neće više prihvatati dokumentaciju turističkih agencija za bilo kakvu vrstu organizovanih putovanja – krstarenja, putovanja autobusom, školske ekskurzije.

Italijanska Ambsada je upozorila da će svaki pokušaj dobijanja šengen viza uz upotrebu lažnih ili fiktivnih karata, rezervacija ili izjava biti suzbijen na najstrožiji način.

Sve se dešava tri mjeseca nakon što je Sporazum o viznim olakšicama između Crne Gore i EU stupio na snagu. Cilj Sporazuma trebalo je da se olakša postupak izdavanja viza državljanima Crne Gore za namjeravani boravak u državi članici EU.

XS
SM
MD
LG