Linkovi

Kraljevski doček za Nikolasa Sarkozija i Karlu Bruni u Britaniji


Francuski predsednik Nikolas Sarkozi je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Britaniji. Francuski lider kaže da želi još bliže odnose sa Velikom Britanijom, ali njegova poseta budno je praćena - ne samo zbog suštine razgovora, već možda još više - zbog ponašanja i stila francuskog lidera.

Pompa, raskoš i simbolizam obeležavaju prvi dan Sarkozijeve posete Britaniji. Francuski predsednik i njegova supruga Karla Bruni prebačeni su u Vindzorski zamak nadomak Londona, gde su ih dočekali kraljica Elizabeta i vojvoda od Edinburga.

Vozili su se u pozlaćenim kočijama do Vindzorskog zamka gde su obišli počasnu stražu i potom ručali sa kraljicom Elizabetom. Pa ipak, iza sve te raskoši i tradicije leži i važna prilika za Sarkozija –šansa da pokaže novi, ozbiljniji predsednički manir, kaže francuski politički analitičar Dominik Moizi.

«Ovo je prva državna poseta predsednika sa njegovom novom suprugom. U ovom momentu Sarkozi je veoma kritikovan. Da li će popraviti predsednički imidž? Šta bi trebalo da učini? Ne bi trebalo da preteruje, treba da bude mirniji i hladniji. Predsednik je inkarnacija Francuske, simbol republike.»

Predsednik Sarkozi je u fokusu ozbiljne kritike u Francuskoj i predmet zabave u inostranstvu zbog razvoda sa drugom suprugom i veoma javne romanse i brzo sklopljenog trećeg braka sa italijanskom manekenkom i pop pevačicom Karlom Bruni. On je promovisao imidž čoveka od akcije, ali fotografije Sarkozija sa tamnim naočarima kako šalje sms poruke čak i na zvaničnim događajima izložile su ga poruzi. Sarkozi je pobedio na prošlogodišnjim izborima obećanjem da će reformisati francusku ekonomiju i poboljšati životni standard, ali umesto toga njegov privatni život je postao tema medijskih izveštaja, a popularnost naglo opala. Sarkozijeva državna poseta Britaniji je u širokim krugovima vidjena kao šansa da se njegov imidž popravi. Medjutim, ova poseta takodje pruža priliku za sveobuhvatne razgovore. Sarkozi je već rekao da želi da ojača bilateralne odnose.

Dominik Moizi, savetnik u Francuskom institutu za medjunarodne odnose u Parizu izjavio je za Glas Amerike da su suštinska pitanja – odbrana i bezbednost:

«Ništa se u Evropi ne može učiniti, ako dva ključna odbrambena igrača – Francuska i Velika Britanija – nisu bliže jedna drugoj . Francuska se ponovo približava NATO-u. Pariz će verovatno reći u predstojećim danima da povećava vojno prisustvo u Avganistanu. Pitanje je može li se ići dalje?»

Medju ostalim pitanjima Sarkozija očekuju razgovori o žimigraciji, razvoju nuklearne energije i stabilizaciji svetskih finansijskih tržišta.

XS
SM
MD
LG