Linkovi

Američka komanda tvrdi da Iran i dalje pomaže šiitske pobunjenike u Iraku


Američka vojna komanda u Bagdadu tvrdi da iranski operativci i dalje obučavaju šiitske pobunjenike u Iraku, te da im dostavljaju novac i oružje i pored obećanja Teherana da će ta praksa biti prekinuta.

Pukovnik Stiv Bojlen, portparol glavnokomandujućeg američkih snaga u Iraku, kaže da analiza posljednjih napada, uključujući i raketiranje zaštićene Zelene zone u Bagdadu, potvrđuje da su ih izvršili šiitski ekstremisti, a da je oružje stiglo nedavno iz Irana.

Američki zvaničnici već odavno upozoravaju da iranske specijalne jedinice Kuds snabdijevaju šiitske pobunjenike u Iraku. Ipak, u nekoliko posljednjih mjeseci nije se sa sigurnošću moglo utvrditi da li iranski lideri ispunjavaju obećanje dato vladi u Bagdadu, da će prestati sa tom praksom.

Sada, pukovnik Bojlen kaže da obavještajni podaci i informacije dobijene od pritvorenika, ukazuju da Teheran krši spomenuto obećanje.

Bojlen je to rekao nakon što je njegov nadređeni, general Dejvid Petreus izjavio BBC-ju da je nedjeljni raketni napad na Zelenu zonu ponudio dokaze da iranski operativci finansiraju, obučavaju i opremaju pobunjeničke šiitske grupe u Irakun - otpadničke grupe Mehdi Armije, koju kontroliše Moktada Al Sadr i koja poštuje dogovoreno primirje.

U razgovoru za Glas Amerike, Petreusov portparol, pukovnik Bojlen, rekao je da koalicione snage pokušavaju da rasture pobunjeničke mreže u Iraku.

"Neću precizirati kako namjeravamo da se obračunamo sa Al Kaidom i šiitskim i drugim pobunjenicima, ali imamo ljude koji su za to zaduženi. Nije nikakvo iznenađenje naša namjera da te pobunjeničke mreže uništimo."

Pukovnik Bojlen kaže da ne može da kaže kolikav je udio šiitskih otpadničkih grupa u cjelokupnoj pobuni, mada su funkcioneri ranije iznijeli procjenu da se radi o malim, ali vrlo opasnim i smrtonosnim grupacijama, prvenstveno zbog podrške Teherana i – posebno - sofisticiranih eksplozivnih naprava koje dobijaju iz Irana.

XS
SM
MD
LG