Linkovi

Sve žešće optužbe u nastavku borbe za predsedničku nominaciju


Američki senatori Hilari Klinton i Barak Obama i dalje vode mrtvu tesnu za predsedničku nominaciju demokratske stranke. Nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Obama ima malu prednost nad Klintonovom na nacionalnom nivou - 48 prema 45 odsto.

Senatori Hilari Klinton i Barak Obama se uoči stranačkih izbora u preostalih osam saveznih država bore za glasove ključnog biračkog tela - belih muškaraca. Oni su pomogli Obami da stekne prednost. Sada je pitanje da li će i ubuduće podržavati senatora iz Ilinoja, imajući u vidu primamljiv plan senatora Hilari Klinton čiji je cilj konsolidacija hipotekarnog kreditnog sektora i – indirektno – pomoć srednjoj klasi da zadrži svoje domove.

Senator Klinton predstavila je plan pred najlojalnijim biračkom telom – belcima iz radničkih porodica. Mark Melman, analitičar kaže:

"Belci bez univerzitetskog obrazovanja nerado glasaju za Baraka Obamu".

Senator iz Ilinoja uživa veliku podršku belaca, ali ne i onih iz radničke klase.

"Oni u stvari žele nekog ko će se pozabaviti njihovim ekonomskim problemima", ističe Melman.

Glasači koji se muče da «sastave kraj s krajem» više su zainteresovani za ekonomske probleme i senator Obama sve čini da u svojim govorima pridobije njihovu podršku.

"Većina belaca iz američke srednje klase radila je naporno celog života, a sada se njihova radna mesta ustupaju kompanijama u inostranstvu, a njhove penzije su obezvređene".

Klintonova, iako sada milioner, ne propušta priliku da podseti da potiče iz radničke klase i "da njen deda sa 11 godina počeo da radi u fabrici".

I dok saveznici senatora Klinton kritikuju Obamu i njegove pristalice da su elitisti, izborni štab senatora iz Ilinoja najviše su uznemirili komentari bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, koji je pohvalio patritoizam njegove supruge i republikanskog kanidata Džona Mekejna, a izostavio Obamu.

"Bilo bi sjajno ako bismo imali izbornu godinu, u kojoj učestvuju dva kandidata koji vole ovu zemlju", rekao je bivši predsednik Klinton.

Ubrzo je usledila reakcija predstavnika Obaminog izbornog štaba. Meril Mekpik, general vazdušnih snaga u penziji kaže da mu je "žao kada bivsi predsednik koristi takvu vrstu taktike".

Senator iz Ilinoja takođe kritikuje Klintonove zbog sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA, koji je – prema tvrdnjama sindikata – doprinio zatvaranju radnih mesta u SAD.

Oštra retorika nastavlja se grubim poređenjima sa određenim ličnostima iz istorije. General Mekpik je tako, bivšeg predsednik Klintona uporedio sa senatorom Džozefom Mekartijem koji je progonio navodne komuniste, dok je strateg Hilari Klinton – Džems Karvel, guvernera Bila Ričardsona koji je podržao Obamu uprkos dugogodišnjem prijateljstvu sa Klinotnovima, nazvao Judom. Posledice ovakvih obračuna možda se već vide u Galupovom poslednjem istraživanju prema kome Mekejn pobeđuje u duelu sa oba demokratska kandidata.

XS
SM
MD
LG