Linkovi

Crno vino može da štiti od E-koli bakterije i drugih bolesti povezanih sa hranom


Brojne studije pokazuju da čaša-dve crnog vina mogu da budu dobre za zdravlje i čak dobre za liniju. Istraživači sada kažu da crno vino može i da štiti od E-koli bakterije i drugih bolesti povezanih sa hranom.

Skoro da zvuči kao posao iz snova – istraživanje crnog vina. Jedino što ova studija uključuje i ranu zagadjenu bakterijama, čak i nekim koje mogu da budu fatalne kao što su E-koli i listerija. Profesorka Azlin Mustafa sa univerziteta Misurija kaže da je studija pokazala da crno vino ne oštećuje korisne bakterije u stomaku ali da pomaže u zaštiti protiv onih škodljivih.

«Znamo da crno vino zapravo ubija te bakterije isto kao što i sprečava njihov rast. I tri vrste crnog vina koje su se pokazale najbolje, medju onima koje smo testirali, bile su Kaberne, Merlo i Pino Noar».

Profesorka Mustafa kaže da odredjeni hemijski sastojci koji se prirodno nalaze u vinu ili koži groždja pomažu vinovoj lozi da se odbrani od bolesti. Ona ističe da se ti hemijski sastojci takodje mogu naći u crnom vinu i to bi mogao da bude razlog zbog kojeg crno vino štiti ljude protiv odredjenih bolesti koje uzrokuju bakterije. Neke studije osporile su dobrobiti crvenog vina. Ali profesorka Mustafa navodi da je, čak i kada su istraživači razblažili crno vino, ono ipak uništilo ili umanjilo rast loših bakterija.

«Najvažnije je umereno konzumiranje, što znači jedna čaša crnog vina dnevno za žene i dve za muškarce».

Istraživači su takodje ispitivali belo vino ali su ustanovili da samo crno vino pomaže u zaštiti protiv štetnih bakterija.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG