Linkovi

Građanska liga u novom izveštaju fokusira se na položaj Afroamerikanaca


Nacionalna građanska liga saopštila je u najnovijem izveštaju da velikom broju Afroamerikanaca nije dostupan američki san i pozvala kongres da im pomogne da poboljšaju kvalitet života.

Predstavnici građanske lige kažu da nedostatak ekonomskih i obrazovnih mogućnosti i dalje ometa napredovanje velikog broja Afroamerikanaca ka boljem životu. Predsednik te organizacije, koja u svojim godišnjim izveštajima istražuje kvalitet života crnaca u Sjedinjenim Državama, je Mark Morial.

“U poslednjih pet godina koliko radimo indeks jednakosti, jaz crnaca i belaca u Americi je ostao gotovo nepromenjen.”

Tim indeksom upoređuje se relativni status pripadnika dve rase, na osnovu pet oblasti - ekonomije, obrazovanja, zdravstva, socijalne pravde i učešća u građanskim aktivnostima i organizacijama. Značajan deo izveštaja posvećen je položaju crnkinja. Navodi se da je većina pogođena krizom u vezi sa sub-primarnim hipotekama, odnosno da je polovina Afroamerikanki, koje su kupile kuću u 2006, opterećena sub-primarnim hipotekama sa visokom kamatnom stopom. Stopa nezaposlenosti među muškarcima je takođe viša nego u bilo kojoj drugoj grupi, čak i dvostruko u poređenju sa belcima. Ključni faktor su crnci koji se nalaze u zatvorima. Blizu 40 odsto zatvorske populacije 2005. godine činili su crnci. Glavni urednik nacionalne asocijacije novinskih izdavača Hejzel Trajs Edni kaže da je tokom ovogodišnje predsedničke trke neophodno obratiti pažnju na to pitanje.

“Naši kandidati, bez obzira na rasnu ili političku pripadnost trebalo bi da govore o milionima ljudi koji se nalaze u zatvorima i pritvorima širom zemlje, a koju su u velikom broju crnci. Oni uopšte o tome ne govore.”

Mark Morial ističe da stvaranju ekonomskog jaza između belaca i crnaca značajno doprinosi i nedostatak višeg obrazovanja među Afroamerikancima. U izveštaju građanske lige ističe se da je broj afroameričkih maturanata koji se upisao na koledž opao za 15 odsto u prošloj godini i da će se beli učenici pre upisati na fakultet od crnih. Nacionalna građanska liga predložila je Kongresu i načine za poboljšanje života crnaca u Americi, uključujući pokretanje obrazovnih programa i otvaranja štednih računa za potencijalne vlasnike domova.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG