Linkovi

“Dvadeset jedan“ - matematika za kockarskim stolovima u Las Vegasu


Grupa studenata matematike sa jednog od najuglednijih američkih univerziteta primenjuje svoje veštine za kockarskim stolovima u Las Vegasu – osvajajući milionske sume. U pitanju je istinita priča adaptirana u igrani film.

Ben Kembe je stidljiv ali brilijantan student matematike na prestižnom Tehnološkom institutu Masačusetsa – gde njegova izuzetna veština računanja privlači pažnju profesora koji se bavi neobičnim vannastavnim aktivnostima.

Profesor poziva Bena da se pridruži njegovom timu studenata, koji preko vikenda posećuje Las Vegas. Ben prvo nije oduševljen tom idejom, ali postepeno počinje da ga privlači, bolje reći zavodi… mogućnost da vodi uzbudljiv, pa čak i opasan tajni život. Džef Ma bio je jedan od studenata u grupi koja je pre deset godina igrala u Vegasu “blek-džek”, i kaže da u pitanju nije velika nauka.

“To nije sistem nije ništa koštao, nije u pitanju bila laboratorija NASA-e ili tako nešto, mi smo samo koristili svoj um. Puno smo vežbali i praktično koristili matematiku da pobedimo sistem kockarnica”.

Britanski glumac Džim Sturdžis glumi Bena i kaže da, iako su studenti razradili sve moguće opcije kako bi povećali šanse za uspeh, ipak su osećali veliko uzbudjenje.

“U pitanju je uzbudjenje kada osvajate novac, zar ne? Uzbudjenje kada stavite na sto veliku sumu novca i kada izadje karta koju očekujete… a ne znate tačno kada će da se pojavi… U prvim scenama, kada dobije svoj prvi blek-džek i osvoji prvi put novac Ben svakako oseća ogromno uzbudjenje”

Kejt Bosvort glumi pametnu i seksi studentkinju Džil koja je deo Benovog tima. Ona je posebno uživala u tome što se likovi iz filma različito maskiraju prilikom svake posete Vegasu da bi izbegli da ih uoče sigurnosne kamere, takozvane “oči na nebu” tavanica kasina.

“Kada sam malo istraživala kroz šta su sve oni prošli, saznala sam da su u jednom trenutku uvideli da ih prepoznaju kamere, “oči na nebu”, i da će morati da se prerušavaju. Pomislila sam da je to tako dobar element filma, jer mi pruža mogućnost da igram različite uloge kroz istu osobu”.

Sistemi prebrojavanja karata nisu nelegalni, ali kockarnice “brojače” proteruju od stolova kada ih uhvate na delu. Australijski reditelj Robert Luketik kaže da film koji govori o tome kako je moguće poraziti “banku” nije dočekan raširenih ruku, kada je insistirao da film snima u pravim kockarnicama… bar ne na početku.

“Kada smo stigli u Las Vegas, naišli smo na mešoviti prijem, moram da priznam. Ili su nas kategorički odbili, rekli “ne prilazite nam”, ili smo dobili sjajan prijem na mestima kao što su Planet Holivud, Hard Rok i hotel “Palms”. Tu smo imali pristup bez presedana, kakav nijedna produkcija nikada nije imala u Vegasu, čak nismo morali da radimo noću, već u najprometnije doba dana u kasinima”.

U filmu "21" takodje glumi Lorens Fišburn kao stručnjak za bezbednost kasina koji pokušava da uhvati i zaustavi glavne junake. Oskarovac Kevin Spejsi tumači profesora matematike koji smišlja čitavu operaciju, a takodje je i producent filma.

XS
SM
MD
LG