Linkovi

Američki ratni brod Džon L. Hol sa navođenim projektilima uplovio u luku Bar


Američki ratni brod Džon L. Hol u Luci Bar uplovio je juče u luku Bar gdje će, u sklopu američko-crnogorskog vojnog partnerstva ostati i u naredna dva dana. Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda A. P. Bennnet i njegovih 200 članova posade susrešće se sa kolegama iz Mornarice Crne Gore i učestvovati u seriji događaja sa građanima, članovima lokalnih zajednica u Baru.

Američko-crnogorsko vojno partnerstvo, ali i tradicionalno prijateljstvo dva naroda, dobilo je novi sadržaj nakon serije događaja kojma je ispunjen boravak američke posade u Baru.

Nakon što su prvog dana posjete američki ambasador Roderik Mur i komandant broda A.P.Benet posjetili gradonačelnika Bara i gradsku bolnicu, za predstavnike crnogorskih medija danas je priređen obilazak broda i posmatranje zajedničkog treninga crnogorskih i američkih vojnika koji su demonstrirali vježbu kontrole štete na brodu. Admiral Daglas Vilijams:

''Naša misija je da ovdje zajednički držimo vježbe sa četiri mediteranske mornarice kako bi izgradili bolju komunikaciju. Takođe, ovdje smo da bi i pokazali svoje mogućnosti''.

John L. Hall je fregata sa navođenim projektilima iz klase Oliver Hazard Perry koja obezbjeđuje zaštitu misija snabdijevanja pomorskih amfibijskih snaga, vojnih i trgovačkih konvoja.

Ratni brod Džon L. Hol usidren u Luci Bar danas su posjetili crnogorski predsjednik i premijer, Filip Vujanović i Milo Đukanović, kao i ministri inostranih poslova i odbrane Milan Roćen i Boro Vučinić.

Oni su sa američkim ambasadorom u Crnoj Gori Roderikom Murom obišli fregatu koja se nalazi u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, u sklopu vojne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Iako je to bilo predviđeno, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, nakon što je sa kolegama iz vrha vlasti posjetio brod, ignorisao je zahtjev novinara da im iznese utiske o posjeti američkom brodu.

Američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur zahvalio je na posjeti predstavnicima državnog vrha:

"Ponosan sam što se ovaj američki ratni brod nalazi u vašoj luci i na mirovnoj misiji u Crnoj Gori, kao i što su u ovom trenutku američki i crnogorski mornari na zajedničkoj obuci. Ponosan sam i što sam vidio kako su američki mornari pozdravili sa punom vojnom počašću lidere demokratske i nezavisne Crne Gore.

Slike koje sam danas vidio ukazuju na odlične odnose koje su naše dvije zemlje uspjele da izgrade tokom 18-19 mjeseci otkako smo uspostavili diplomatske odnose i to mi daje veliku nadu za budućnost i za razvoj naših odnosa. Na brodu bilo riječi o bilateralnim odnosima, uključujući i bezbjednosne''.

U sklopu programa posade broda, planirane su i posjete osnovnoj i srednjoj školi i Fakultetu za turizam u Baru, kao i susreti sa građanima i studentima. U nedjelju američki mornari i zaposleni u Opštini Bar odigraće utakmicu u malom fudbalu.

XS
SM
MD
LG