Linkovi

Petri: Pristupanje NATO-u podrazumijeva razvoj demokratskih načela


Pristupanje NATO-u podrazumijeva razvoj demokratskih načela i njihovo jačanje, posebno kada se radi o vojsci i odbrani, rekao je član podgoričkog Džeferson instituta Džek Petri na okruglom stolu „Evroatlantske integracije - za i protiv“, koji je održan danas u Podgorici.

„Skoro sve zemlje članice NATO-a su demokratski uređene, iako to nije bilo obavezno prilikom njihovog pristupanja“, naveo je Petri. Prema njegovim riječima, ulazak u NATO obezbjeđuje i sigurnost, stabilnost, socijalni i ekonomski napredk.

„Uobičajeno je da zemlje u tranziciji dobijaju pomoć kroz približavanje NATO savezu i to kroz razne vrste materijalnih donacija, infrastrukturne projekte, civilne i vojne kurseve“, rekao je on.

Petri je naveo da NATO nema pravo da od drugih zemalja traži ili zahtijeva pridruživanje, ali da to svakako preporučuje.

„Mnoge države održale su referendum o pristupanju Alijansi, ali nisam siguran da li to treba da uradi i Crna Gora“, smatra Petri.

Predstavnik crnogorskog Ministarstva odbrane Mehmedin Tahirović naveo je da je punopravno članstvo u NATO strateško opredjeljenje Crne Gore.

„Našem regionu je potrebna stabilizacija koju tokom istorije nije uspio da ostvari. Ako su sve susjedne zemlje odlučne na putu ka punopravnom članstvu, ne vidim razlog zašto bi Crna Gora bila izuzetak“, rekao je Tahirović.

On smatra da je NATO preventivnim djelovanjem preduprijedio oružane sukobe Turske i Grčke i etničke sukobe u Makedoniji, što su dovoljni pokazatelji da se kaže da je „apsolutno bolje“ ući u NATO.

Okrugli sto je organizovan u okviru Komunikacione strategije koja je usvojena prošle godine, a namijenjena poboljšanju informisanja javnosti o evroatlantskim integracijama Crne Gore.

XS
SM
MD
LG