Linkovi

CIA: Glas Osame bin Ladena u pretećoj audio poruci Al Kaide


CIA je uverena da glas, koji se čuo u audio poruci koja je u sredu objavljena na islamističkim sajtovima, pripada vodji Al Kaide Osami bin Ladenu, rekao je danas zvaničnik američke obaveštajne službe.

"CIA je izvršila analizu poruke i može da kaže sa velikom ubedjenošću da je to, u stvari, glas Osame bin Ladena", rekao je jedan zvaničnik te službe.

On je sadržaj poruke opisao kao "deo propagandne kampanje Al Kaide koja je prilično iscrpljena" i dodao da još ne može da kaže kada je ta poruka mogla da bude snimljena.

U audio poruci postavljenoj na internet u čast rodjenja osnivača islama, bin Laden je zapretio EU teškom kaznom zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Bela kuća je rekla da se ta poruka pojavila da bi pokazala da Bin Laden pokušava "da sebe istakne kao relevantnog branioca muslimana".

"U isto vreme, njegova organizacija nastavlja da vrši smrtonosne napade na nevine ljude, žene i decu širom sveta, koji se ne slažu sa njihovim radikalnim stavovima", rekla je portparol Bele kuće Dejna Perino.

U audio poruci, koja je u sredu objavljena na islamističkim sajtovima na Internetu, Bin Laden je rekao da su karikature deo "krstaškog rata" u koji je umešan poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI.

XS
SM
MD
LG