Linkovi

Buš ponovo pozvao Teheran da prestane da obogaćuje uranijum


Predsednik Buš kaže da Iran ima pravo na civilni nuklearni progam sve dok uvozi gorivo za reaktore. U suprotnom, Buš kaže da nema poverenja u Teheran da će razvoj nuklernog programa dobiti isključivo mirnodopskim potrebama.

Iran tvrdi da je njegov nuklerani program isključivo mirnodopski – ali SAD i brojne druge zemlje tvrde da Iran želi da postane nuklearna sila. Buš je u razgovoru sa koleginicom Setare Derakšeš iz Persijskog servisa Glasa Amerike, kazao da solucija za problem ipak postoji.

"Verujem u mirnodopsku upotrebu nuklerane energije. Iran je suverene država i na to ima pravo. Problem je to što ne verujemo vlastima u Teheranu jer nisu bile iskrene u vezi sa programom obogaćivanja uranijuma. Smatram da je ruska ponuda da permanetno snadbijeva Iran nuklearnim gorivom način da se problem reši."

Spor je ovoga meseca bio ponovom pred Savetom bezbednosti koji je odlučio da po treći put pooštri sankcije Teheranu. Najnovije kaznene mere će, između ostalog, pojačati monitoring iranskih finansijskih institucija i biće zamrznuta sredstva svih pojedinaca i institucija koje su povezane s kontroverznim nuklearnim programom.

U intervjuu Glasu Amerike Buš je okrivio iranske lidere zbog politike koja je izolovala njihovu državu.

"Iranski lideri u želji da obogaćuju uranijum, izolovali su državu. Izlaz postoji, iranski lideri znaju gde je. Problem se može rešitit tako što će se suspendovati obogaćivanje uranijuma i program staviti pod nadzor međunarodne zajednice i Saveta bezbednosti UN, na primer."

Nakon glasanja na prošlomesečnim parlamentarnim izborima, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ponovo odbacio sankcije Saveta bezbednosti, optuživši zapadne saveznike da nemaju razumevanja za njegovu zemlju. Teheran kaže da će sarađivati sa Međunarodmom agencijom za atomsku energiju, ali ne i sa Savetom bezbednosti.

Intervju predsednika Buša Persijskom servisu Glasa Amerike poklopio se vremenski sa početkom iranske nove godine. Tim povodom, američki predsednik imao je i posebnu poruku za Irance:

"Amerikanci poštuju iranski narod, njegove tradicije i istoriju. Naši stavovi se razlikuju od stavova vlade u Teheranu, ali poštujemo narod kome želimo da živi u slobodi."

U anketama, Iranci od nove godine očekuju bolji život i ekonomski napredak.

XS
SM
MD
LG