Linkovi

Američka firma Boston objavila video snimak četvoronožnog robota


Američka firma Boston dajnamiks objavila je na internetu video snimak usavršene verzije svog eksperimentalnog četvoronožnog robota Big Dog, za koga se nada de će jednoga dana naći primenu, pre svega u oružanim snagama.

Big Dog liči na većeg psa bez glave, s tim što oba para nogu podsećaju na zadnje noge te životinje, okrenute jedne prema drugima. Dugačak je oko jedan metar, visok oko 70 santimetara i težak 75 klograma. Ugrađeni mali benzinski motor pokreće pumpu za hidraulične aktuatore u nogama. Na prikazanom video snimku, ovaj robot potpuno sam savlađuje teške terene, noseći na sebi četiri do vrha napunjena vojnička ranca. Između ostalog, Big Dog savlađuje snežne staze i to uzbrdo i nizbrdo, prelazi preko zaleđene površine, pa čak i preko gomile nabacanih šljaka-blokova, preko kojih i čovek prelazi sa teškoćama.

Zahvaljujući mnogim senzorima u zglobovima, kopitama i u trupu, zatim laserskom žiroskopu i stereo kamerama, Big Dog izvanredno održava ravnotežu. Štaviše, kada tehničar pokuša da ga snažnim udarcem nogom izbaci iz ravnoteže, robot uspeva da se održi na svojim nogama i nastavi sa kretanjem. Za sada može da se kreće brzinom od preko 5 kilometara na sat, sa teretom od 54 kilograma i da savlađuje uspone nagiba do 35 stepeni. Cilj ovog projekta je da se američke oružane snage snabdeju snažnom, izdržljivom i pouzdanom mašinom koja bi po grubim terenima mogla da prenosi opremu isuviše tešku za vojnike.

XS
SM
MD
LG