Linkovi

Bugajski: Iznenađuje da su Kosovo priznale samo četiri islamske zemlje


“Veliko pitanje, ali i veliko iznenadjenje, su islamske zemlje, odnosno činjenica da su Kosovo do sada priznale samo četiri islamske zemlje, od kojih nijedna nije arapska. To znači da je za njih antiameričko osećanje važnije od proislamskog,” kaže u razgovoru sa kolegom Brankom Mikasinovicem direktor Centra za istočnoevropske studije u Centru za strateške i medjunarodne studije, Januš Bugajski.

Januš Bugaski: Očekujemo nekoliko faza priznavanja nezavisnosti Kosova. U prvoj grupi imate SAD i ključne zemlje Evropske unije. Druga faza uključuje manje zemlje i zemlje van Evrope. Treći talas bi obuhvatio susedne zmelje, što se sada dogadja sa priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Bugarske, Medjarske i Hrvatske. Mislim da će se taj fazni proces nastaviti, pošto neće biti brojnog istovremenog priznavanja Kosova. Veliko pitanje su islamske zemlje i veliko iznenadjenje, a to je da su Kosovo do sada priznale samo četiri islamske zemlje, od kojih nijedna nije arapska. To znači da je za njih antiameričko osećanje važnije od proislamskog. Pored toga, sa stabilizacijom situacije u regionu, i angazovanjem NATO-a i Evropske unije, dodatne zemlje će priznati nezavisnost Kosova.

Glas Amerike: U svetlu nemira na severu Kosova i nastojanja Srba da održe tesne veze sa matičnom zemljom, kakav dalji razvoj dogadjaja očekujete?

Januš Bugajski: Stejt department je saopštio da podela Kosova nije prihvatljiva. Medjutim, Priština ne bi trebalo da otudji srpsko stanovništvo na severu Kosova i ono bi moralo da budu uključeno u kosovske institucije. Što se manje sila bude koristila, biće bolje. S druge strane, treba jasno dati do znanja Begoradu da provokacije neće biti korisne ni Srbima na severu Kosova, a ni Srbiji ni regionu.

Glas Amerike: Šta očekujete od predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji u svetlu težnji, prozapadnih snaga s jedne i nacionalistickih snaga, s druge strane?

Januš Bugajski: To će verovatno biti najvažniji izbori od pada Miloševića, koji će naznačiti dugogodišnji pravac kojim će se kretati Srbija. Ako centristička, proevropska koalicija pobedi na izborima, to će biti veoma korisno Srbiji i pomoći će joj da se priključi Evropskoj uniji i izvuče se iz izolacije. Medjutim, smatram da neki koriste kosovsku kartu da bi sprečili Srbiju da se integriše u Evropu i ostvari svoj potencijal. Bojim se da Rusija ne iskoristi Srbiju kao svoj post-post hladnoratovski eksperimenat da bi sprečila dalje širenje Evropske unije i zapadnog uticaja. Srbija , nadam se, neće prihvatiti takvu eksperimentalnu ulogu.

Glas Amerike: Na nedavno završenom sastanku ministara inostranih poslova i odbrane SAD i Rusije u Moskvi, bilo je reči i o Kosovu. Da li možete nešto da kažete o tome?

Januš Bugajski: Bilo je govora o Kosovu i drugim pitanjima, uključujući američki raketni odbrambeni sistem koji bi trebalo da bude razmešten u Poljskoj i Češkoj republici. Medjutim, izmedju Rusije i SAD postoje brojna nerešena pitanja uključujući i Kosovo. Kosovsko pitanje se ne može povezati sa raktetnim odbrambenim sistemom, pošto je reč o dva različita i odvojena pitanja i tu neće biti kompromisnih rešenja o jednom pitanju na uštrb drugog, recimo Kosova. Što se tiče Vašingtona Kosovo je završena stvar i sada treba ići napred.

XS
SM
MD
LG