Linkovi

Kampanja da se strani studenti privuku u Sjedinjene Države daje rezultate


Kampanju da se strani studenti privuku na koledže u SAD, američki zvaničnici smatraju veoma uspešnom. Oni ukazuju na porast broja prijava i upisanih, kao nagoveštaj da kampanja daje rezultata.

Kada se računa kao izvoz, obrazovanje je, prema podacima Sekretarijata za trgovinu, u ekonomiji SAD za 2006. godinu učestvovalo sa 14 i po milijardi dolara. AleksanderFeldman je bio viši savetnik američkom podsekretaru za međunarodnu razmenu.

"To je jedna od usluga koja se najviše izvozi i jedna od važnijih", kaže Feldman.

Toliko važna da, zvaničnicima sekretarijata za trgovinu nije promaklo kada je broj upisa stranih studenata usporio, a zatim i pao u godinama posle terorističkih napada na SAD 2001.

Feldman je sarađivao na izradi multimedijalnog diska čiji je cilj da se trend preokrene.

Američki univerziteti su pomogli u finansiranju kampanje, koja obuhvata televizijske i internet oglase sa stranim studentima koji su već u SAD.

"Ustanovili smo da su oni najkredibilniji izvor informacija za buduće studente. Razumeju njihovu kulturu, prošli su iste prepreke, koje će morati i budući studenti da prođu i uspeli su u tome – ovde su", kaže Feldman.

Kampanja je namenjena potencijalnim kandidatima iz Indije i Kine – koji već jesu dva najveća izvora stranih studenata u SAD. Ipak, cilj je da se se uveća broj onih koji će krenuti stopama Ženga Fajanga, momka koji je sa jugoistoka Kine došao na studije Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu.

"Ono što mi se ne sviđa u kineskom sistemu obrazovanja jeste da moram da odlučim šta ću da studiram pre nego što se upišem na koledž. U tom trenutku ja zaista ne znam šta želim, u stvari želim da probam nekoliko različitih stvari i odlučim šta me stvano zanima, šta mi zaista odgovara … a to je ono što mi univerziteti ovde u Americi omogućavaju", priča Ženg Fajang.
Čini se da napori da se poveća broj stranih studenata daju rezultate. Institut za međunarodno obrazovanje tvrdi da je broj stranih studenata sve veći, a predsednik i izvršni direktor ove neprofitne organizacije Alen Gudmen kaže da je timski rad zaslužan za to.

"Povećanje broja studenata tokom prošle godine, preokrenulo je trend vrlo malog opadanja posle 11. septembra 2001. Ipak, to je bio pad, koji je bio razlog za brigu i vlada je odigrala glavnu ulogu, kao i javni i privatni univerziteti i njihovo vođstvo", objašnjava Gudmen.

Motiv američke vlade za prvilačenje većeg broja stranih studenta nije samo ekonomske prirode. Neki to vide i kao odličnu javnu diplomatiju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG