Linkovi

Tadić nije bio upoznat sa planom koji je Samardžić predao Rosinu


Predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da nije bio upoznat ni sa sadržinom ni sa postojanjem plana koji je u nedelju ministar za Kosovo Slobodan Samardžić predao zameniku šefa UNMIK-a Lariju Rosinu.

Ministar Samardžić izjavio je da je Rosinu predao predlog sporazuma za sprovođenje Rezolucije 1244 posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a u Tadićevom kabinetu kažu da predsednik Srbije smatra da je potrebno razjasniti o kakvom se planu radi, imajući u vidu da sa njegovom saržinom nisu upoznati ni Vlada ni predsednik države, odnosno da treba utvrditi da li je reč o stranačkim planovima ili potezima koje neko radi na svoju ruku.

Umesto odgovora iz Vlade, stigla je izjava odlazećeg premijera Vojislava Koštunice koji je u razgovoru sa stranim investitorima najavio da će Srbija još jače nastaviti svoju borbu za Kosovo i da povećanje investicija iz svih država može samo da joj pomogne da na međunarodnom planu zaštiti svoja prava koja su zagarantovana Poveljom Ujedinjenih nacija. Međutim, američki ambasador u Beogradu Kameron Manter upozorio je da neodgovorne izjave srpskih političara kojima se opravdava nasilje mogu usporiti priliv stranih investicija u Srbiju. Svako ko nastavi sa provokacijama i nasiljem prema UNMIK-u i KFOR-u pravi veliku grešku, ocenio je ambasador SAD Kameron Manter.

Liberalno-demokratska partija optužila je ministre u Vladi da za potrebe predizborne kampanje zloupotrebljavaju Kosovo opasno rizikujući gubitke ljudskih života i ocenila da državna politika svoj poraz i gubitak Kosova prikriva guranjem Srba u nasilje. A pomoćnica šefa diplomatije Milica Delević smatra da bi nastavak nasilja na severu Kosova mogao da utiče na zemlje koje ne priznaju nezavisno Kosovo da promene svoj stav i odluče se da ga priznaju kao nezavisnu državu.

XS
SM
MD
LG