Linkovi

Novi robot američke svemirske agencije (NASA)


Međunarodna svemirska stanica dobila je novog robota koji će znatno olakšati astronautima rad na njenom proširivanju. Kao i dve ranije montirane, takozvane robotske ruke, novi robot zvani Dekster proizvod je kanadskih robotičara.

Po izgledu podseća na ljudsku figuru koja je u struku pričvršćena za podlogu, sa mogućnošću okretanja oko vertikalne ose. Njegove dve ruke, dugačke po tri i po metra, imaju svaka po sedam zglobova, što im omogućava veliki broj mogućih položaja za rad.

Svaka ruka ima neku vrstu šake iz čijih krajeva po potrebi mogu da izadju snažna klješta ili osovina na koju mogu da se priključe razne vrste alata. Ruke su takođe opremljene svetlima, video kamerama i senzorima i sposobne su da obavljaju čak veoma osetljive poslove.

Deksterom se upravlja iz unutrašnjosti stanice, što znači da će od sada astronauti ređe morati da izlaze u slobodan prostor.

Da bi se izbegla mogućnost da osetljive ruke udare jedna u drugu samo jedna od njih može da bude aktivna. Za to vreme, robot se drugom rukom pridržava za spoljne držače na stanici, dodatno osiguravajući stabilnost. Inače, obe ruke mogu da manipulišu teretom do 600 kilograma, a u svojoj kutiji za alat imaju nekoliko alatki pogodnih za razne poslove.

Dekster je normalno pričvršćen na kraju jedne od robotskih ruku na stanici pa tako može da stigne do njenih najudaljenijih delova. Više pojedinosti možete da nađete na sajtu agencije (NASA).

XS
SM
MD
LG