Linkovi

Kremlj očekuje poboljšanje odnosa sa SAD uprkos teškoćama


Lideri u Kremlju izneli su pozitivnu procenu budućih američko-ruskih odnosa, ali kažu da neka teška pitanja i dalje opterećuju međusobne odnose, naročito ona koja se tiču raketne odbrane. Iz Moskve izveštava dopisnik Glasa Amerike, Piter Fedinski.

Tokom susreta u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je američkom državnom sekretaru Kondolizi Rajs i sekretaru za odbranu Robertu Gejtsu da pismo koje je nedavno dobio od američkog predsednika Džordža Buša smatra za ozbiljan dokument koji je ruska strana detaljno analizirala. Putin je rekao da bi, ako se dve strane budu sporazumele oko glavnih tačaka u tom pismu, bilo moguće reći da se rusko-američki dijalog razvija na veoma produktivan način.

Putin je rekao da se može smatrati da je jedan deo uzajamnih problema rešen, ali da ima još mnogo drugih o kojima treba razgovarati. Tokom odvojenog sastanka sa Rajsovom i Gejtsom, Putinov naslednik Dimitri Medvedev, rekao je da postoje mogućnosti za nastavak rusko-američkih odnosa, uprkos razmimoilaženju oko ključnih strateških pitanja između dve zemlje.

Novoizabrani ruski predsednik kaže da se dve strane i dalje ne slažu oko pitanja kao što su Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja - takozvani START - i sistem protivraketne odbrane koji SAD žele da izgrade u centralnoj Evropi. Ali Medvedev je rekao da postoji želja i odlučnost da se krene napred i da treba iskoristiti svaku priliku za stvaranje neophodne osnove za kontinuitet u rusko-američkim odnosima. Medvedev je dodao da američkim funkcionerima verovatno predstoje teški razgovori, sutra u Moskvi, sa njihovim ruskim kolegama, Sergejem Lavrovom i Anatolijem Serdjukovom.

Rajsova i Gejts stigli su u Moskvu ne očekujući da bi na razgovorima između šefova diplomatije i odbrane dve zemlje moglo doći do većeg napretka. Obe strane su unapred objavile da od druge strane očekuju promenu stava. Ruski funkcioneri izjavili su da će napredak zavisiti od ozbiljnosti američkih predloga.

Međutim, američki sekretar za odbranu je rekao da su SAD stavile na sto mnoge nove predloge o raketnoj odbrani i da je vreme da Rusija uzvrati na njih. On je dodao da vidi potencijal za napredak na razgovorima u Moskvi, ali da ipak nije previše optimista. Dve strane razgovaraće o sporazumu koji bi mogao da zameni sporazum START iz 1991. godine, kojim je postavljen limit na broj nuklearnih oruđa dve strane. Taj sporazum ističe iduće godine. Osim toga, postoje nesuglasice oko američkog plana za postavljanje raketnog odbrambenog sistema u Poljskoj i Češkoj republici radi zaštite od potencijalnih pretnji od Irana. Moskva smatra da bi taj sistem mogao da umanji sposobnost Rusije za odvraćanje od nuklearnog napada.

XS
SM
MD
LG