Linkovi

Rajan Grim: EU, SAD i Rusija žele da situacija na Kosovu bude pod kontrolom


“Evropska unija, Sjedinjene Države i Rusija su zainteresovane da situacija na Kosovu bude pod kontrolom, kako političkom tako i vojnom...”, rekao je saradnik vašingtonskog lista “The Politico”, Rajan Grim, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Grim se, medjutim, najpre osvrnuo na kontroverznu izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kamerona Mantera da će Sjedinjene Države na sve načine da podrže proevropske stranke na predstojećim izborima u Srbiji.

Grim: “SAD su u izvesnom smislu u nezavidnoj situaciji, pošto ne žele da se stekne utisak da se previše otvoreno mešaju u političu situaciju u Srbiji, mada bi želele da ohrabre proevropske snage. U tom pogledu, SAD bi mogle da učine nekoliko stvari. Prvo, Vašington bi mogao da saradjuje sa Evropskom unijiom da ona utiče na Beograd da gravitira prema Briselu — ekonomski, politički, bezbednosno. Vašington bi takodje mogao, kao i u prošlosti, da pomogne u smislu davanja saveta za vodjenje efikasne političke kampanje, u čemu Amerikanci imaju veoma profesionalnu praksu i višedecenijsko istustvo i ekspertizu. Pretpostavljam da SAD neće ići predaleko u podržavanju jedne ili druge strane u Srbiji, jer je teško predvideti ishod izbora.”

Glas Amerike: Pošto Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, da li bi to moglo da pređe u zamrznuti konflikt i potencijalnu opasnost za regionalnu bezbednost i stabilnost?

Grim: “Kada imate neko sporno pitanje, koje medjunarodna zajednica nije u potpunosti rešila, imaćete napetu situaciju pošto obe strane smatraju da su u pravu i imaju podršku uticajnih aktera svetske zajednice, što svakako stvara nezivesnu i zategnutu situaciju. (UBACI) Sve dok bude postojala zamrznuta situacija, Evropska unija, SAD i Rusija će biti zainteresovane da ona bude pod kontrolom, kako političkom tako i vojnom, a to će se najbolje održati prisustvom UN i snaga NATO-a, koje će ostati na Kosovu sve dok situacija bude, ako hocete, ‘zamrznuti konflikt’ - da bi se sprečilo izbijanje nasilja, pa i međuetnički sukob.”

Glas Amerike: Kako bi približavanje Srbije Rusiji moglo da utiče na njene odnose sa Evropskom unijom i SAD?

Grim: “Rusija je interesantan slučaj ovde u Vašingtonu. Već nekoliko godina u prestonici Amerike je sve rasprostranjenije mišljenje - pa i bojazan - o nedemokratskoj praksi Putinove vlade, tim više što se ovde veruje da će on biti de-fakto lider Rusije niz narednih godina. Dakle, Vašington sada nastoji da proceni koliko je važna demokrtija u Rusiji, a koliko prijateljstvo i intresi u odnosima sa tom zemljom. Što se tiče Srbije, njeno veće okretanje prema Rusiji, podstaknuće bliskije veze Vašingtona sa Prištinom, što bi moglo da doprinese još većoj regionalnoj polarizaciji. Dosta će zavisiti i od ishoda američkih predsedničkih izbora. Obama je rekao da će imati otvorenu i pomirljivu inostranu politiku i da će biti spreman da se sastane sa svakim liderom, a to znači da bi bio spreman da sedne za sto i sa Sribma i Rusima, ako to bude potrebno, da bi se pronašlo neko kompromisno rešenje za Kosovo. Suprotno tome, predsednički kandidati Hilari Klinton i Džon Mekejn već imaju jasan stav prema tom pitanju i možda manju spremnost na razgovore i kompromise.”

XS
SM
MD
LG