Linkovi

U Beogradu apeli na svest o odgovornosti za posledice širenja nasilja


U brojnim reakcijama Beograda na događaje u Kosovskoj Mitrovici apeluje se na smirivanje tenzija i svest o odgovornosti za moguće posledice širenja nasilja.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je na smirivanje situacije, upozorio da oštro reagovanje pripadnika UNMIK-a i KFOR-a posebno 17. marta, na dan kada je srpski narod preživeo jedan od najgorih pogroma, može da izazove dalju eskalaciju sukoba na čitavoj teritoriji pokrajine i zatražio od kosovskih Srba da ni jednim svojim gestom ne provociraju upotrebu sile od strane međunarodnih snaga. A premijer Vojislav Koštunica osudio je upotrebu sile i pozvao Savet bezbednosti da preduzme korake da obezbedi sigurnost Srbima na Kosovu.

Analitičari, međutim, ukazuju i na odgovornost Beograda za događaje u Mitrovici. Tako direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić naglašava da je ministar za Kosovo Slobodan Samardžić morao da zna da je UNMIK dobio od Generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija ovlašćenja da povrati zgradu Suda u Mitrovici i železnički saobraćaj na severu Kosova. Janjić ocenjuje da ministar mora da podnese ostavku ako nije znao za odluku Ujedinjenih nacija ili da bude smenjen ako je svesno isprovocirao situaciju i da je to prvi zadatak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Okupiranje UNMIK-ove zgrade, kaže Janjić, trebalo je da posluži kao simbol uspostavljanja srpskog i likvidiranje UNMIK zakonodavstva. To nisu osmislile sudije, ocenjuje Janjić i ističe da je ogromna većina građana u Mitrovici pod upravom šake ljudi sa direktnim ovlašćenjima iz Beograda, a sve se to prikriva takozvanom državnom tajnom i akcionim planom. Janjić je pozvao UNMIK da preuzme političku i moralnu odgovornost za poruku koja se šalje samom činjenica da je policijska akcija preduzeta na dan 17. marta.

I vojni analitičar Aleksandar Radić optužio je patriotski blok iz Beograda da podstiče agresivno reagovanje na postupke međunarodne zajednice. A profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić ocenio je da bi svako dodatno destabilizovanje situacije ili pokušaj da se ona zloupotrebi u predizborne svrhe, bili bi krajnje nepotrebni.

XS
SM
MD
LG