Linkovi

Beograd: DS i G17 Plus u koaliciji - Radikali spremni da preuzmu vlast


Demokratska stranka i G17 plus nastupiće u koaliciji na vanrednim parlamentarnim izborima, saopštio je danas potpredsednik DS-a Bojan Pajtić. Pajtić i lider G17 plus Mladjan Dinkić su na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon potpisivanja koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na pokrajinskim izborima, kazali da će G17 plus imati 60 kandidata na zajedničkoj listi, od ukupno 250 kandidata za poslanike

Na pokrajinskim izborima, na listi za proporcionalni sistem glasanja, G17 plus će imati 13 od 60 kandidata za pokrajinske poslanike. Pajtić je kazao da će na republičkim izborima ta koalicija nastupiti pod nazivom "Za evropsku Srbiju - DS - G17 Plus - Boris Tadić", dok će na pokrajinskim naziv liste biti "Za evropsku Vojvodinu- DS - G17 Plus - Boris Tadić".

Zamenik predsednika SRS Tomsilav Nikolić izjavio je da je ta stranka spremna da preuzme vlast u državi jer će, prema njegovim očekivanjima, osvojiti dovoljan broj glasova na majskim parlamentarnim izborima. Nikolić je izjavio da ovoga puta protivnici radikala neće uspeti da "uplaše birače".

On je kazao da se SRS devedesetih godina, kada je učestvovala u vlasti, nije mogla dokazati jer su tada, kako je naveo, "imali godinu dana borbe protiv terorizma, nekoliko meseci priprema za odbranu zemlje, odbran zemlje, godinu dana obnove, bez pravih ekonomskih i socijalnih programa".

Glavni odbor Nove Srbije odlučio je na sednici u Čačku da na sve izbore zakazane za 11. maj ide u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije. Za tu odluku glasalo je 185 prisutnih delegata.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je na početku sednice da se Srbija danas profiliše na jedan patriotski deo i drugi koji je nazvao "politički bućkuriš".

"Ne mogu ponovo da se prave neozbiljne koalicije i vlada, i ne možemo ponovo da budemo u vladi sa onima koji je ruše. G17 Plus i Dinkić srušii su tri vlade uzastopno što je destabilizovalo Srbiju", rekao je Ilić.

Ilić je rekao da su predstojeći izbori za Srbiju "biti ili ne biti" i najavio da će zvanična kampanja DSS-NS početi 20. marta. On je dodao da su poslovi širom Srbije stali i da je došlo do potpunog nenamenskog trošenja sredstava Nacionalnog investicionog plana.

Direktor agencije Strateški marketing Srđan Bogosavljević kaže da istraživanja pokazuju da će proevropske snage imati prednost na izborima 11. maja i da će se, tokom kampanje, ta razlika povećati u odnosu na snage koje su spremne da se odreknu Evrope kako bi time pokazali svoju privrženost Kosovu.

A programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević očekuje veliku izlaznost birača zbog toga što Srpska radikalna stranka ima istinsku šansu da osvoji vlast, što je dovoljna motivacija za glasače proevropskih stranaka. Blagojević smatra da će Kosovo dominirati kampanjom Demokratske stranke Srbije ali ne veruje da će ta tema dominirati kampanjama DS i SRS-a.

XS
SM
MD
LG