Linkovi

Rajs i Gejts pripremaju se za sastanak sa ruskim zvaničnicima u Moskvi


Državni sekretar Kondoliza Rajs i sekretar za odbranu Robert Gejts pripremaju se za sastanak sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, gde će razgovarati o planu za razmeštanje američkog odbrambenog raketnog sistema u Evropi. Američka delegacija će se sastati sa ruskim liderima Vladimirom Putinom i novim predsednikom Dmitrijem Medvedevim tokom naredna dva dana.

Četrdeset minuta. Tliko dugo je predsednik Vladimir Putin ostavio Kondolizu Rajs i Roberta Gejtsa da čekaju tokom njihove prethodne posete Moskvi prošlog oktobra. Njihov tadašnji dnevni red, kao i sada, bila je rasprava o američkim planovima za razmeštanje odbrambenog raketnog sistema. Medjutim, ovog puta državni sekretar Rajs je rekla da će stvari biti drugačije. Na konferenciji za novinare u petak, tokom turneje po Latinskoj Americi, ona je istakla da je Državni sekretarijat imao dobre nezvanične razgovore sa Rusima. Ona je dodala da postoji dovoljno interesa da se to pitanje ponovo razmotri i vidi da li je moguć napredak. Na sastancima zakazanim za 17. i 18. mart sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Anatolijem Serdjukovom biće reči o američkom planu za izgradnju odbrambenog sistema u Evropi.

Plan podrazumeva postavljanje više od 10 raketnih presretača u Poljskoj i radarskog sistema u Češkoj. Prošlog meseca, presednik Putin je rekao da će američki plan eliminisati rusku strateški odbrambeni sistem i izazvati novu globalnu trku dve zemlje u naoružavanju – što bi, prema njegovim rečima, mogao da bude ogroman teret za ekonomije dve zemlje. Amerika je odgovorila tako što je naglasila da se raketni odbrambeni sistem ne planira radi odbrane od ruskog arsenala, nego protiv potencijalnog napada iz Irana ili drugih pretnji. Rusija je ponudila alternativni plan, koji obuhvata izgradnju zajedničkog rusko-američkog radarskog odbrambenog sistema u Azerbejdžanu. Američki zvaničnici su bili uzdržani prema tom predlogu. Da li bi američki sistem mogao da predstavlja bilo kakvu opasnost za Rusiju ostaje nejasno. Ruski nezavisni vojni analitičar Pavel Felgenhojer kaže da mnogi stručnjaci u Rusiji ne smatraju da je američki predlog opasan za ruski nuklearni arsenalu.


Felgenhojer kaže da nema opasnosti od 10 raketa-presretača u Poljskoj. On je dodao da bi bilo bolje da se ti projektili, čak i da su namenjeni presretanju ruskih projektila, postave u Irskoj ili Severnoj Dakoti, odakle bi mnogo efikasnije mogli da presreću ruske projektile. Ostaje mogućnost stvaranja zajedničkog sistema koji bi štitio Rusiju, takodje i Evropu i Sjedinjene Države od raketnog napada. Dok se diskusija nastavlja, obe strane shvataju da će u narednoj godini imati nove predsednike. Felgenhojer zbog toga ne predviđa da će se tokom predstojećih razgovora dogoditi nešto važno.

Američko-ruski odnosi tokom dva mandata predsednika Putina bili su obeleženi tenzijama oko različitih pitanja, od nezavisnosti Kosova do iranskog nuklearnog programa. Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak izjavio je da će državni sekretar Rajs i sekretar za odbranu Gejts možda produžiti boravak, ukoliko se pojave znaci potencijalnog napretka. Među ostalim temama predstojećih razgovora su borba protiv širenja nuklearnog oružja i terorizma. Sastanak se održava uoči posete predsednika Buša Ukrajini, gde će biti reči i o mogućem ulasku te bivše sovjetske republike u NATO. To pitanje bi takodje moglo da bude izvor američko-ruskih tenzija i očekuje se da će biti na dnevnom redu ovonedeljnog sastanka.

XS
SM
MD
LG