Linkovi

U SAD ne postoji mera koja bi omogućila plaćeno porodiljsko odsustvo


Najnovije istraživanje u Sjedinjenim Državama pokazalo je da trudnice sve češće nastavljaju da rade gotovo do porodjaja i da se vraćaju na posao ubrzo posle porodjaja.

Pre oko 40 godina, manje od polovine Amerikanki nastavljalo je da radi tokom trudnoće. Danas, dve trećine njih odlazi na posao tokom trudnoće – većina radi skoro do samog porodjaja. Lorin Svider je u osmom mesecu trudnoće. Ona planira da odlazi naposao do datuma koji je odredjen za porodjaj.

«Radije ću da budem ovde, nego da sedim na svom kauču čekajući da se porodim,» kaže ona.

Medjutim, mnoge Amerikanke nemaju drugi izbor nego da ostanu na poslu. U Sjedinjenim Državama ne postoji vladina mera koja bi omogućila plaćeno porodiljsko odsustvo. Prema zakonu, samo se od onih kompanija sa najmanje 50 zaposlenih zahteva da daju roditeljima slobodne dane za porodjaj. To odsustvo nije plaćeno. Mnoge velike kompanije medjutim, idu dalje od zakona i nude ženama neke plaćene slobodne dane posle porodjaja. Kerol Evans je iz magazina Zaposlena majka.

«Vlada je ipak reagovala kako bi pomogla ženama da budu zaštićene kao trudne radnice i to je dovelo do promena u tome koliko dugo su žene u mogućnosti da rade.»

Kerol Evans kaže da je potreba za još jednom platom takodje faktor.

«Zaposlene majke zaista obezbedjuju veliki deo ukupnih prihoda porodice u današnje vreme.»

Decenijama ranije, manje od 20 odsto novih majki vraćalo se na posao u prvoj godini nakon porodjaja, u poredjenju sa oko 60 odsto zaposlenih majki danas. Brenda Fris je trener ženskog košarkaškog tima univerziteta Merilend. Ona je radila sve do dana kada je rodila dečake blizance, a vratila se na posao samo nedelju dana kasnije.

XS
SM
MD
LG