Linkovi

Osnivač Mikrosofta kaže da Amerika gubi konkurentsku prednost


Osnivač Majkrosofta Bil Gejts ovih dana ponovo je upozorio da bi trebalo učiniti više da bi se izbegao ozbiljni nedostatak naučnika i inženjera u Sjedinjenim Državama.

Predsednik Majkrosofta Bil Gejts izjavio je pred Odborom Predstavničkog doma za nauku i tehnologiju da Sjedinjene Države gube svoju konkurentsku prednost u svetu.

«Naš sistem visokog obrazovanja ne proizvodi dovoljno naučnika i inženjera da bi se izašlo u susret potrebama američke ekonomije.»

Gejts već dugo zagovara inovaciju i razvoj. Fondacija Bila i Melinde Gejts je vrlo velikodušno podržavala obrazovnu reformu.

«Da bi se pozabavili nedostatkom naučnika i inženjera moramo da reformišemo naš obrazovni sistem i našu imigracionu politiku. Ako to ne učinimo, američke kompanije neće imati inovatorske talente kako bi bile konkurentne.»

Gejts je rekao zakonodavcima da vrhunski američki univerziteti imaju prestiž u svetu i privlače najbolje i najinteligentnije studente iz inostranstva. Kongres trenutno razmatra ograničavanje broja studentskih i takozvanih H-1B viza koje omogućavaju stranim stručnjacima da rade u Sjedinjenim Državama. Demokratski kongresmen Stiv Rotman upitao je Gejtsa:

«Interesuje me da li mislite da bi uopšte trebalo ograničiti izdavanje H-1B viza ili pružanje stalnog boravka stranim stručnjacima u Sjedinjenim Državama.»

«Ako je neko obrazovan na američkom univerzitetu, vi u osnovi subvencionišete to obrazovanje. Mislim da bi trebalo da postoji direktni put ka stalnom boravku,» rekao je Gejts,

On smatra da je ograničenje od 65 hiljada H-1B viza suviše mali broj. On je takodje istakao da broj diplomiranih inženjera opada u Sjedinjenim Državama dok u inostranstvu raste.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG