Linkovi

Situacija u Kosovskoj Mitrovici trenutno mirna, ali izuzetno napeta


Vojnici NATO-a nastavljaju da patroliraju ulicama Kosovske Mitrovice i danas, dan pošto su na stotine Srba zauzele UNMIK-ov sud u severnom delu grada i zastavu misije Ujedinjenih nacija zamenili zastavom Srbije. Već sinoć se zastava UNMIK-a ponovo vijorila na zgradi suda, ali oko 100 radnika suda srpske nacionalnosti i dalje je zabarakadirano u njoj, i kako kažu neće je napustiti dok ne postignu dogovor sa zvaničicima UNMIK-a. Situacija u Kosovskoj Mitrovici je trenutno mirna, ali izuzetno napeta.

U Prištini, zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuči, apelovao je na Srbe sa Kosova da se integrišu u kosovske državne institucije.

«Pozivamo Srbe sa Kosova da se uključe u kosovske institucije, da budu deo nešeg društva i da shvate da je njihova budućnost u stvari zajednička budućnost sa Albancima i drugim stanovnicima Kosova, jer je naš zajednički cilj evropska integracija», rekao je Kuči.

Istovremeno, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, šef misije EULEX na Kosovu, Piter Fejt, osudio je upad i zauzimanje UNMIK-ovog suda od strane Srba.

«U novom trenutku, mogu samo da ponovim ono što su u Evropskoj uniji već saopštili, ato je da opsuđujemo akcije i provokacije u Mitrovici. Takođe bih želeo da apelujem na prestupnike da se uzdrže od daljeg nasilja i da poštuju mandat Ujedinjenih nacija. Očekujemo da UNMIK ponovo uspostavi red u Mitrovici i potrudi se da sud bude vraćen po d kontrolu UN», istakao je Fejt, dok je Tači dodao:

«Neću dozvoliti da kosovske institucije budu predmet provokacija, koje bi mogle da dovedu do destabilizacije. Potpuno podržavam međunardonu zajednicu i oni huligani koji se ponašaju kako se ponašaju biće poraženi. Ja idem polako, ali ću na kraju uspeti», zaključio je Tači.

XS
SM
MD
LG