Linkovi

Iračka vlada smatra da je nepoverenje uzrok sporog političkog progresa


Irački zvaničnici smatraju da nepoverenje između političara usporava proces nacionalnog pomirenja. Kritičari upozoravaju vlasti da moraju da počnu sa pružanjem, preko potrebnih, socijalnih usluga Iračanima jer bi bezbednosna situacija u suprotnom mogla ponovo da se pogorša.

Portparol iračke vlade Ali al-Dabah izjavio je za Glas Amerike da se slaže sa kritičarima koji kažu da su političke reforme u zemlji veoma spore.

Dnevnilist Vašington post je objavio citat generala Petreusa, glavnokomandujućeg američke vojske u Iraku koji je takođe izrazio nezadovoljstvo brzinom političkog progresa u toj zemlji.

Al-Dabah zaključuje da niko nije zadovoljan situacijom.

«Nepoverenje između političkih partija se odražava i u predstavničkom odboru i u vladi.»

Napredak u Iraku je ipak postignut. Doneti su bitni zakoni o federalnom budžetu i amnestiji političkih zatvorenika koji su bili uhapšeni posle pada Sadama Huseina.

Oba zakona su deo niza mera koje imaju za cilj pružanje podrške za ponovnu izgradnju poverenja između različitih religijskih i etničkih grupa nastanjenih u Iraku.

Međutim, irački predsednički savet je odbacio predlog zakona o sazivanju pokrajinskih izbora i vratio ga parlamentu na doradu, dok se donošenje zakona kojim bi se regulisale investicije i podela profita od ogromnih zaliha nafte, odlaže već duže vreme.

Al-Dabah ocenjuje da ta dva zakona predstavljaju sledeći korak ka pomirenju.

«Zakon o nafti bi poboljšao ekonomsku situaciju u zemlji tako što bi došlo više stranih kompanija i automatski bi se otvorilo više radnih mesta.»

Visoki američki i irački zvaničnici su upozorili da vlada u toj zemlji mora drastično da poboljša socijalne usluge kako Iračani ne bi izgubili nadu u novi Irak i zbog toga odlučili da se priključe pobunjeničkim grupama.

XS
SM
MD
LG