Linkovi

Buš uveren da će poreske olakšice ublažiti krizu državne ekonomije


Predsednik Buš je uveren da će niz poreskih olakšica i poslovnih inicijativa pomoći da se ublaži kriza državne ekonomije. S obzirom na to da je dolar pao na najniži nivo u odnosu na euro i činjenicu da skuplja hrana i benzin umanjuju potrošnju, predsednik Buš priznaje da američka ekonomija prolazi kroz težak period:

«Za dva meseca zatvoreno je više od 80 hiljada radnih mesta. Porasle su cene na benzinskim pumpama i u supermarketima. Cene kuća opadaju. Vredni Amerikanci su zabrinuti za svoje porodice, jer ne znaju da li mogu da plate račune.»

Medjutim, Buš je prisutnima u njujorškom Ekonomskom klubu da je optimista zbog toga što su ekonomski fundamenti jaki i što federalna vlada pomaže da privreda prilagodi izazovima i privuče kapital.

«Verujem da je ekonomija SAD žilava i verujem da oštroumnost i rešenost američkog naroda pomažu da izađemo na kraj sa problemima. Tako će biti i ubuduće.»

Predsednik tvdi da je administracija na vreme uočila usporavanje ekonomskog rasta i preduzela akciju sa Kongresom kako bi se sprečila recesija. On je prošlog meseca potpisao zakon kojim je odobren privremeni paket stimulativnih mera - koje uključuju poreske olakšice poslodavcima kako bi se odlučili za nova ulaganja. Paketom mera se takodje predvidja povraćaj poreza za više od 130 miliona domaćinstava.

«Svrha je da se pospeši potrošnja. Da se osujeti gubitak uzrokovan padom vrednosti nekretnina. Cilj je da se pomogne potrošačima.»

Sekretarijat za finasnije je u međuvremenu saopštio da bi čekovi na ime povraćenog poreza trebalo da budu poslati druge nedelje u maju. Funkcioneri Bele kuće očekuju da potrošnja, stoga, poraste u drugom i trećem kvartalu. Predsednik Buš je ponovo zatražio od zakonodavaca da poreske olakšice koje su uvedene sa dolaskom njegove administracije postanu permanentne. Takođe je zatražio da Kongres do kraja godine odobri sporazum o slobodnoj trgovini sa Kolumbijom.

XS
SM
MD
LG