Linkovi

Podgorica: Crna Gora potpisala Konzularnu konvenciju sa Rusijom


Crna Gora i Rusija razmijenile su danas ratifikacione instrumente za Konzularnu konvenciju, kojom se regulišu konzularni odnosi i funkcije, privilegije, imuniteti i obezbjeđuje djelotvorna zaštita prava i interesa građana i pravnih lica dvije države, a koja će početi da se primjenjuje 12. aprila.

Konzularna konvencija između Srbije i Crne Gore i Ruske Federacije potpisana je 7. novembra 2005. godine, a Crna Gora je preuzela da sprovodi nakon proglašenja nezavisnosti. Ratifikacione instrumente razmjenili su u Podgorici politički direktor Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Vladimir Radulović i ruski ambasador u Podgorici Jakov Gerasimov.

Radulović je ocijenio da se današnjim činom upotpunjava dobra, bogata i razgranata mreža institucionalno normativnih odnosa u bilateralnim relacijama i odnosima Crne Gore i Rusije.

’’Ovo je još jedan važan i praktičan kamenčić u mozaiku naših bilateralnih odnosa, nakon nedavnog potpisivanja Sporazuma o uslovima za uzajamna putovanja građana Crne Gore i Rusije i uvođenja bezviznog režima za naše građane’’, naveo je on.

Radulović je kazao da razmjena ratifikacionih instrumenata stvara širi i plodotvoran normativni prostor za administracije, ministarstva i diplomatsko konzularna predstavništva, kako bi na najbolji i najefikasniji način mogli nastaviti da pružaju usluge i servis građanima i privrednim subjektima obije države.

Gerasimov je objasnio da se konvencija tiče rada građana Crne Gore koji se nalaze na teritoriji Rusije i obratno i ocijenio da je to veoma važno, ne samo za državu kao državu, već i za obične ljude.

’’Nadam se da će uskoro biti potpisan ugovor o bezviznom režimu građana Crne Gore, a spremamo se da potpišemo još nekoliko važnih ugovora, što je važno za intenziviranje međusobnih odnosa’’, zaključio je Gerasimov.

XS
SM
MD
LG