Linkovi

Klimatske promene i Mediteranska unija dominiraju samitom EU


Očekuje se da će lideri 27 zemalja članica Evropske unije, okupljeni u Briselu, pozvati zemlje kao što su Sjedinjene Države i Kina da potpišu nov međunarodni sporazum o drastčnom smanjenju oslobađanja gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Evropska unija smatra sebe predvodnicom u borbi protiv globalnog zagrevanja, pošto su se njene članice prošle godine dogovorile da do 2020. drastično smanje oslobađanje pomenutih gasova.

Lideri Unije sada se spremaju da se dogovore oko rokova za suzbijanje klimatskih promena, nadajući se da će to uticati na svetske ragovore o tom problemu, iduće godine. Nesloga oko dogovora mogla da odloži donošenje propisa u Evropskoj uniji i oslabi njenu poziciju na razgovorima u Ujedinjenim nacijama, predviđenim za novembar 2009. Predstavnica Evropske unije, Barbara Helseriš, izjavila je novinarima u Briselu da mnogi Evropljani veruju da je zaštita prirode od kritične važnosti i da ne ometa ekonomski rast.

”Gotovo dve trećine Evropljana - 63 odsto - smatra da je zaštita prirode pre podsticaj na inovacije nego prepreka razvoju privrede. Skoro isto toliko njih veruje da zaštita prirode mora da ima prioritet nad ekonomskim nadmetanjem.“

Takođe juče, lideri Evropske unije mlako su pozdravili ublaženu verziju plana francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija o stvaranju Mediteranske unije, koja bi trebalo da podstiče tešnje veze između Evrope i njenih severnoafričkih i bliskoistočnih suseda po obodu Mediterana. Sarkozijev originalni plan je ublažen zbog strahovanja nekoliko evropskih zemalja, kao što je Nemačka, da bi na taj način Francuska stekla veliki uticaj dok bi Nemačka i druge zemlje samo imale troškove.

XS
SM
MD
LG