Linkovi

Murali – tradicija Amerikanaca meksičkog porekla


Ta predimenzionirana umetnička dela predstavljaju tradicionalnu umetnost Amerikanaca meksičkog porekla - Čikanosa koji čine većinsku populaciju koja tu živi. Neke slike govore o njihovom kulturnom identitetu, dok druge beleže njihove živote i probleme.

U Tusonu, murali se nalaze svuda – u muzejima, ali i na zidovima škola i restorana. Dejvid Tineo je oslikao preko 200 murala širom čitavog grada.

«Ima nas iz raznih generacija, i onosni smo na to što jesmo. Došli smo u Ameriku i ovo je naša tekovina,» kaže Tineo.

Alfred Kiroz, profesor umetnosti na Univerzitetu Arizone smatra da koreni Čikano zajednice inspirišu umetnike kao što je Tineo.

«Dejvid je verovatno tradicionalni slikar murala koji potiče iz Čikano zajednice i vrednuje porodicu i folklor jugozapada,» kaže on.

Džejn Helet iz Saveta za umetnost, za Tuson i okolnu oblast Pima, objašnjava kako mnogi murali oslikavaju vezu Čikano zajednice sa civilizacijom Acteka.
o
«Ovo je prikaz Acteka, možda jednog od njihovih kamenih kalendara ili simbol koji je preuzet sa meksičkih zgrada. Možda i acteških piramida koje su građene na obodima Meksiko sitija,» kaže Helet.

«Revolucije» je ogromna eksplozija boja koje oslikavaju smrt, tenziju i osvajanje. To je pomen naporima Meksika u borbi za nezavisnost od Španije. Tineo veruje da murali mogu duboko da utiču na ljude.

«Zato što su murali umetnost ljudi, oni su javna umetnička forma i mogu biti svuda,» kaže Tineo.

Alfred Kiroz objašnjava:

«To je, pod jedan, javna umetnost, a pod dva je ogromna slika. Nekim ljudima se ne sviđa ideja da je to slika, ali to je činjenica. Ona može da predstavlja socijalni, ali i politički komentar,» zaključuje Kiroz.

Tineo misli da je veoma važno da pokaže svoj stav kroz umetnost.

«Ja nisam pevač niti pisac. Ja sam slikar i moj doprinos zajednici kojoj pripadam su moji murali, moje slike,» kaže Tineo.

Murali mogu da se vide i u kućama običnih ljudi.

«Priča je san o nadi i buđenje kulture i nasleđa. To je duhovno delo-nešto kao hram,» smatra Tineo, a vlasnica kuće Klaudija objašnjava,

«Osećam se sigurno, ovo je hram u kome mogu da živim u miru.»

Bilo da predstavljaju svetilište, priču iz istorije ili politički stav, murali u Tusonu su jedinstvena forma urbane umetnosti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG