Linkovi

Jezik San pripada grupi od šest hiljada domorodačkih jezika na svetu


Ujedinjene nacije su prošle godine usvojile ključnu deklaraciju o pravima otprilike 370 miliona pripadnika domorodačkih naroda na svetu. Stalni forum Svetske organizacije koji se bavi pitanjima domorodačkih naroda, ukazuje da su hiljade domorodačkih jezika koji se još govore u različitim delovima sveta u opasnosti od izumiranja. Svetska organizacija pokušava to da izmeni.

Jezik plemena San je star koliko i njegova kultura i pripada grupi od oko šest hiljada domorodačkih jezika na svetu. To nisu jezici naroda. Njih ponekad govori svega nekoliko ljudi. U stvari, Ujedinjene nacije kažu da 96 odsto jezika na svetu govori svega tri odsto svetskog stanovništva. Ujedinjene nacije takođe kažu da će 90 odsto nenacionalnih jezika na svetu odumreti do kraja ovog stoleća, ako se ništa ne učini da se sačuvaju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je prošle godine usvojila istorijsku deklaraciju o pravima domorodačkih naroda i 2008. proglasila Međunarodnom godinom jezika. Lidija Njati-Ramahobo iz Bocvane i drugi eksperti iz Stalnog foruma za domorodačka pitanja, kaže da bi taj gubitak bio nenadoknadiv.

«Jezik je prenosnik kulture nekog naroda i narodnog znanja», kaže ona.

Posle nedavnog trodnevnog sastanka u Njujorku, panel Svetske organizacije je predložio spisak jezičkih prava. Među njima je i pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Pravo na upotrebu domorodačkih jezika je u zvaničnom postupku. Kao i pravo na pristup glavnim medijima na domorodačkim jezicima. Panel takođe smatra da je pridobijanje škola da održavaju nastavu na domorodačkim jezicima važno, jer ukazuje da 50 odsto jezika na svetu gubi svoje korisnike. Nadležni kažu da najveću prepreku predstavljaju nacionalne vlade koje ne tretiraju domorodačke jezike sa jednakim poštovanjem kao nacionalne.

«Vaš jezik ste vi i vi ste izdvojeni, a ako ne poštujete moj jezik, ne poštujete ni mene, tako da se ja ne osećam pripadnicom naroda, nacionalne države i to dovodi do konflikta», kaže Lidija Njati-Ramahobo.

Preporuke panela su neobavezujuće. S obzirom da su Sjedinjene Države, Australija, Kanada i Novi Zeland – sve zemlje u kojima žive domorodački narodi – glasale protiv usvajanja Deklaracije Ujedinjenih nacija o domorodačkim pravima, mnogi jezici će možda zauvek da iščeznu.

XS
SM
MD
LG