Linkovi

Obama zabeležio još jednu pobedu na stranačkim izborima u Misisipiju


Demokratski senator Barak Obama zabeležio je još jednu pobedu na stranačkim izborima. U saveznoj državi Misisipi, Obama je osvojio 20 odsto više glasova od svoje rivalke u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, senatorke Hilari Klinton. U međuvremenu izbila je nova kontroverza zbog izjave jedne istaknute pristalice Hilari Klinton, da Obama dospeo tako daleko u trci samo zato što je crnac.

Jučerašnja pobeda senatora Obame je druga u četiri dana, jer je i u subotu zabeležio veliku pobedu u državi Vajoming. Posle prebrojane većine glasova u Misisipiju, Obama je osvojio 61 odsto, a Klintonova 37 odsto. Anketiranje birača koji su završili glasanje pokazalo je da je devet od svakih deset afro Amerikanaca glasalo za Obamu, dok je sedam od svakih deset belaca glasalo za Klintonovu. Pitanje rasnih odnosa ponovo je pokrenuto posle prošlonedeljne izjave Džeraldin Feraro, koje je 1984. bila prva žena kadnidat Demokratske stranke za mesto potpredsednika. Ta pristalica Hilari Klinton, koja sakuplja sredstva za njenu kampanju, izjavila je za jedan kalifornijski list da Obama ne bi dospeo tako daleko “da je belac ili da je žena bilo koje rase“. Ona je dodala da je zemlja obuzeta tom idejom“. Senator Obama je rekao da je ta izjava Džeraldin Feraro ”potpuno besmislena i da “podstiče na podele“:

“Ko god bi poželeo da što pre dođe do predsedničkog položaja, sigurno ne bi rekao ”hoću da budem afro-Amerikanac po imenu Barak Obama. Mislim da to nije najlakši put da se dođe do predsedničkog položaja.“

Upitan da li bi štab kampanje senatorke Klinton trebalo da prekine saradnju sa gospođom Feraro, senator Obama je rekao da o tome trba da odluči senatorka Klinton, ali da je on reagovao u sličnim situacijama.

”Kada su neki od mojih pomoćnika davali izjave za koje sam smatrao da nisu ispravne, oni su napuštali kampanju. Mislim da mi u Demokratskoj stranci treba da odredimo osnovni ton koji ima za cilj povezivanje unutar zemlje, njeno ujedinjenje. Mislim da je to u našim temeljima. Ja poštujem Džeraldin Feraro, ona uvek utire put i bila je inspiracija mnogima, uključujući mene, u vreme kada se ona takmičila.

Bivša članica Predstavničkog doma, Džeraldin Feraro je u jednom TV programu izjavila da “joj ni malo nije žao“ zbog njene izjave.

”Moji su komentari bili izvučeni iz konteksta i Obamina predizborna kampanja ih je izobličila u rasističke. Time su postigli upravo ono što nisu hteli. Naneli su štetu Demokratskoj stranci i još više nas podelili.“

Feraro je rekla da je govorila o istorijskom značaju Obamine kandidature, dodavši da 1984. ne bi bila izabrana za potpredsednika da je njeno ime bilo Džerald umesto Džeraldin.

I Klintonova i Obama nastoje da uđu u istoriju. Ona kao prva žena, a on kao prvi afro-Amerikanac predsednik Sjedinjenih Država. U predizbornoj kampanji će sledećih šest nedelja vladati zatišje do primarnih izbora u Pensilvaniji, zakazanih za 22. april.

XS
SM
MD
LG