Linkovi

Tadić najavio da će u četvrtak raspustiti skupštinu


Predsednik Srbije Boris Tadić obavestioje javnost preko svog kabineta da će 13. marta ujutro raspustiti Skupštinu Srbije i raspisati parlamentarne izbore.

Iako izbori još nisu raspisani kampanja je već počela. Premijer Vojislav Koštunica izrazio je nadu da će građani na izborima potvrditi politiku da samo celovita Srbija sa Kosovom može nastaviti evropske integracije i izneo uverenje da će se zatim otvoriti novi putevi za pregovore između celovite Srbije i Evropske unije.

S druge strane, međutim, vicepremijer Božidar Đelić kaže da je premijer Koštunica odlučio da obori Vladu jer više nije želeo da vodi Srbiju u Evropsku uniju. Đelić je upozorio da investitori koji su planirali da ulože milijardu evra u Srbiju čekaju na rezulate parlamentarnih izbora i ukoliko na izborima pobede proevropske snage, biće moguće privući tri milijarde evra investicija i steći status kandidata za članstvo u EU.

Neformalnim razgovorom o zajedničkom učešću na predstojećim izborima predstavnika Demokratske stranke i G17 Plus počele su pripreme za formiranje evropskog bloka. Potpredsednica Političkog saveta G17 plus Snežana Samardžić-Marković izjavila je tim povodom da će glavne izborne teme G17 plus biti evropske integracije, ekonomija i postizanje što većeg standarda.

S druge strane, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su se on i predsednik DSS Vojislav Koštunica dogovorili da idu zajedno na izbore i da im je cilj jaka, stabilna i celovita Srbija.

Ilićev koalicioni partner predsednik Jagodine i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, međutim, inistira na evropskim integracijama i boljem standardu građana i za mnoge neočekivano postao je najglasniji kritičar politike premijera Vojislava Koštunice.

Marković je izjavio da ukoliko Srbija neće u Evropsku uniju, onda treba da se povuče iz Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Međunarodnog monetarnog fonda i ne dozvoli sportistima da odu na Olimpijadu u Peking. Oni koji svaki dan pričaju o Kosovu moraju da kažu seljacima da li da sipaju patriotizam u traktor da bi zasejali njivu, rekao je Marković.

XS
SM
MD
LG