Linkovi

Ugrožena art deko arhitektura u Majami Biču


Majami Bič u Floridi je mesto sa najvećom koncentracijom arhitekture iz 1920-ih i ’30-ih u Sjedinjenim Državama. Istorijske ar deko građevine su privlačne za turiste, ali konzervatori upozoravaju da im preti opasnost – od preduzimača koji bi hteli da žrtvuju neke od njih i naprave prostor za modernije objekte.

Festival na Oušen drajvu u srcu arhitektonske četvrti Majami Biča, održava se svakog januara. Taj deo gada je poznat kao Kvart ar dekoa. Festival je smišljen da bi se skrenula pažnja na taj deo grada. On je 1979. bio jedna od prvih gradskih četvrti koje su ušle u Nacionalni registar istorijskih spomenika. Ar deko vikend organizuje Liga konzervatora u Majamiju. To udruženje je osnovano 1976 – da bi pomoglo u zaštiti arhitekture Majami Biča. Portparol udruženja, Skot Tim, procenjuje da festival svake godine poseti oko 400 hiljada ljudi.

«Sve više i više ljudi dolazi ovde da vidi tu arhitekturu. Ne znam da li postoji izraz arhiturizam, ali mi se čini da je to ono što vidimo ovde», kaže Tim.

Međutim, pojedini lokalni stanovnici brinu za budućnost ar deko objekata u Majami Biču. Većina potiče iz perioda od 1923. do ’43, kada su u modi bile pastelne boje, kružni prozori, zakrivljene linije i neonska svetla. Nadležni u Majami Biču kažu da Kvart ar dekoa svake godine poseti sedam miliona turista, što ga čini drugim po popularnosti u Floridi – odmah iza Diznijevog sveta u Orlandu. Ta poseta donosi lokalnoj ekonomiji 11 milijardi dolara godišnje. Ali Skot Tim kaže da bi ta popularnost mogla da našteti ar deko objektima.

«To je i dalje zajednica koja se razvija i vidi veliki potencijal za ulaganje, s obzirom da je toliko popularno turističko odredište», kaže on.

Kancelarija za kongrese i posetioce u Majamiju kaže da u Kvartu ar dekoa i neposrednoj okolini ima devet hiljada hotelskih soba, što nudi znatne mogućnosti za rast. Ali pored 960 objekata u tom delu grada koji su u Nacionalnom registru istorijskih spomenika, ne preostaje mnogo prostora za razvoj. Skot Tim kaže da raste pritisak da se pojedini objekti modernizuju ili čak poruše.

«Manji objekti, hoteli na dva, tri ili četiri sprata, možda nisu ekonomski isplativi kao veći objekti. Takođe, ar deko kuće obično imaju manje sobe i manji komfor nego što je danas navikla većina putnika», kaže Tim.

Američka organizacija za planiranje je prošle godine proglasila Oušen drajv u Majami Biču jednom od deset najlepših ulica u Americi. Recimo i da se očuvanje ove vrste arhitekture ne ograničava samo na Sjedinjene Države. Međunarodna koalicija udruženja ar dekoa, ima tridesetak podružnica u svetu, a Svetski kongres ar dekoa se održava svake druge godine.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG