Linkovi

Sjedinjene Države imaju više zatvorenika nego bilo koja druga država


Više od jedne na svakih stotinu osoba u Sjedinjenim Državama je u pritvoru ili zatvoru -što je rekord svih vremena - navodi se u izveštaju koji je objavio istraživački centar Pju. Više od 2 miliona i 300 hiljada ljudi nalazi se u američkim pritvorima i zatvorima, 25 hiljada više nego prošle godine-pokazalo je istraživanje Pju centra.

«Nije uvek bilo tako. Broj zatvorenika u ovoj zemlj počeo je da raste krajem 1960-tih i početkom 70-tih godina.«

Adam Gelb je direktor istraživanja o sprovođenju javne bezbednosti i jedan od autora izveštaja. On kaže da ovaj veliki broj zatvorenika nije rezultat porasta stope kriminala.

«To je u stvari rezultat oštrije kaznene politike, kao i strožijih uslova za puštanja iz zatvora.»

Sjedinjene Države, ističe Gelb, predvode u svetu i po broju i po procentu uhapšenih osoba. Pojedine države, naročito na jugu Amerike, imaju veći broj zatvorenika od drugih. Sa ekspanzijom zatvorske populacije, rastu i troškovi. Vlade saveznih država su samo prošle godine potrošile više od 49 milijardi dolara na kazneno-popravne ustanove, što je skoro 11 milijardi više nego što je izdvajano pre dve decenije. Gelb kaže da Vermont, Mičigen, Oregon i Delaver troše istu ili čak veću svotu novca na zatvore koliko i na više obrazovanje.

« Zakonodavci u saveznim državama su zbog tih visokih troškova počeli da razmatraju druge strategije. Teksas na primer nije blag prema kriminalcima, ali je sve pametniji u suzbijanju kriminala. U toj državi nedavno je odlučeno da se umesto izgradnje osam novih zatvora, proširi mreža centara za lečenje sitnih prestupnika koji imaju problema sa drogom. Shvatili su da će na taj način uštedeti stotine miliona dolara.»

Ušteda novca međutim ne bi trebalo da bude na uštrb javne bezbednosti-smatra Pol Kusel, profesor prava na Univerzitetu države Juta i bivši sudija. On ističe da se u istraživanju Pju centra razmatra samo jedna strana medalje, te da je zanemarena pozitivna poruka navedenih podataka.

«Mislim da je dobra vest to što je stopa kriminala smanjena za 25 odsto u poslednjih 20 godina. To je rezultat zatvaranja velikog broja kriminalaca, koji više ne mogu da krše zakon. Time se poboljšava bezbednost svih Amerikanaca koji poštuju zakon.»

Velika zatvorska populacija je mala cena koju treba platiti da bi se poboljšala bezbednost građana širom zemlje -zaključuje Kusel.

XS
SM
MD
LG