Linkovi

Putin: Nezavisnost Kosova samo bi ohrabrila separatizam u Evropi


Ruski predsednik Vladimir Putin danas je ponovo upozorio da bi nezavisnost Kosova samo ohrabrila separatizam u Evropi i naglasio da bi Rusija mogla da prizna Kosovo samo u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

Putin se danas u Moskvi sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i još jednom istakao da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "štetan i opasan presedan".

"Nema potrebe da neko bude veliki stručnjak da bi znao da teritorija jedne suverene nacije ne može da bude priznata, ukoliko se prethodno nije prošlo kroz proces pregovora i ukoliko svi učesnici pregovora nisu dali pristanak, a u ovom slučaju je to Srbija. Ukoliko se pronađe kompromis, mi ćemo se sigurno složiti s njim", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom.

Odlazeći ruski predsednik takođe je naglasio da će njegov naslednik na položaju Dmitri Medvedev štititi ruske interese podjednako agresivno, a optužio je Zapada da pokušava da zameni Ujedinjene nacije – NATO-om.

"Beskrajna ekspanzija vojnog bloka u modernim usplovima, kada nema konfrontacije dva neprijateljski raspoložena sistema – možemo videti da je to ne samo neodrživo, već štetno i kontraproduktivno", rekao je Putin.

Kancelarka Merkel odbacila je Putinove opaske u vezi sa NATO-om, rekavši da je severno-atlantski savez "alijansa potpuno odbrambene prirode zasnovana na dobro poznatim vrednostima"

Merkel je doputovala u Moskvu rano jutros, a posle susreta sa Putinom, sastala se i sa Dmitrijem Medvedevim, kao prvi strani šef države posle nedeljnih predsedničkih izbora na kojima je Medvedev ubedljivo pobedio. Pored Kosova i NATO-a, neke od tema tokom jednodnevne posete Angele Merkle Rusiji trebalo je da budu ekonomske veze i zajednički projekti dve zemlje u sferi energije.

XS
SM
MD
LG