Linkovi

Obrad Kesić: Ovo nije jedina vlada u Evropi koja će pasti zbog pitanja Kosova


Za komentar, o padu vlade Srbije, zamolili smo političkog analitičara u vašingtonskoj firmi “Global Consultants”, Obrada Kesića, koji u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike kaže da nije siguran da se mogu predviditi rezultati vanrednih izbora.

Obrad Kesić: Mislim da je ovo jedini mogući izlaz, najbolji izlaz, jer ima i drugih rešenja koja bi, mislim, bila mnogo lošija od ovog. Jasno je da vlada ne može da funkcioniše, da postoje velike podele izmedju partnera u toj vladi, i ta pitanja su neka osnovna pitanja: u kojem pravcu Srbija treba da ide i kojim putem, ako ne mogu da se dogovore oko toga mislim da je najlogičnije da se ponovo ide na izbore, i da se nada da će neko da dobije mandat da vodi Srbiju onim putem koji favorizuje.

Glas Amerke: Znamo kakva je bila situacija u toku nekoliko prethodnih parlamentarnih izbora, pretpostavljam da ne možemo da računamo na to da će jedna od stranaka dobiti većinu, moraće da se prave koalicije, kako vidite razvoj situacije posle izbora, i kako vidite situaciju u kontekstu evropskih integracija Srbije, proglašenja nezavisnosti Kosova i trenutnih dešavanja u Srbiji?

Obrad Kesić: Nisam siguran da možemo da predvidimo rezultate ovih izbora, oni ne mogu da se uporede sa prethodnim izborima, ako išta drugo zato što se sada vode pod znakom pitanja posle proglašavanja nezavisnosti Kosova. To je dosta emotivno pitanje, bolno pitanje, i teško ćemo predvideti kako će gradjani da se opredele kad izadju na izbore. Drugo što je bitno, sigurno će se voditi negativna kampanja od strane svih stranaka, definitivno će biti pokušaj da se izazove strah medju glasačima, i to sa svih strana. Jedni će da plaše gradjane da ako glasaju za protivnike glasaju za izolaciju i propast Srbije, drugi će da plaše birače da ako glasaju za njihove protivnike da će izabrati propast Srbije, dalje cepkanje Srbije... Znači, možemo očekivati da će strah da bude jedna od glavnih motiva ovih izbora. Isto tako, mislim da je bitno da stranke koje učestvuju na izborima jasno objasne kojim putem treba Srbija da ide i kako može da postigne rezultate. Ako DSS i koalicija koju oni postave mogu da objasne gradjanima da oni ne vode putem izolacije, da njihov izbor nije ili Kosovo ili EU, onda mogu da postignu bolje rezultate nego što se očekuje. Ako DS može da objasni kako Srbija može da ima i EU i Kosovo istovremeno, onda i oni imaju bolje šanse da uspeju na ovim izborima. Koliko je bitan faktor straha, ništa manje značajna nije sposobnost i vrlina političara da objasne gde vode Srbiju.

Glas Amerike: Šta mislite kako će na ovu vest iz Srbije reagovati EU, medjunarodna zajednica?

Obrad Kesić: Teško je to predvideti, bilo bi previše govoriti da su previše zabrinuti zbog ove vesti jer očigledno nisu bili toliko zabrinuti za Srbiju da ne naprave potez koji nas je doveo u ovou situaciju, da su bili zabrinuti za političku stabilnost u Srbiji možda bi malo duže razmislili o potezu priznavanja nezavisnosti Kosova. Morali su da budu spremni za ovakvu posledicu, ja lično milsim daj je ovo samo početak, da ovo nije jedina vlada u Evropi koja će da padne zbog pitanja Kosova, i možemo očekivati da, kako god da se završe, ključno pitanje u odnosu sa Evropom će ostati Kosovo, ili kao vrsta blokade za približavanje Srbije EU ili pitanje unutrašnje stabilnosti, ulazak u EU na ceni Kosova, tako da ne vidim velike pomake što se tiče ishoda ovih izbora u odnosu sa EU, a još manje mislim da se mogu očekivati neke ozbiljne promene u odnosu sa Amerikom.

XS
SM
MD
LG