Linkovi

Danas vam predstavljamo sajt Ženskog umetničkog muzeja


Mart je mesec Istorije ženskog pokreta, a ovogodišnja tema je «Ženska vizija u umetnosti», predstavljenog u Ženskom umetničkom muzeju kao i na sajtu muzeja.

Muzej je osnovan osamdesetih godina prošlog veka, kako bi se pboljšao odnos prema ženama umetnicima koje su u muzejima, galerijama i medju istoričarima umetnosti često stavljane u drugi plan:

«Žene umetnice nisu dovoljno predstavljene ni danas ni u istoriji umetnosti. Istaknute umetnice postojale su verovatno već u 15. i 16. veku, ali čitajući bilo koju od standardnih knjiga o umetnosti, objavljenih pre 1985., 1990., to ne biste znali.»

Hauard Vajt je direktor za komunikcije u Ženskom umetničkom muzeju, koji je otvoren u Vašingtonu pre dve decenije, i sada širi svoj uticaj na medjunarodnom planu putem svoje veb stranice. Jedan od svakih pet posetilaca tog sajta je iz inostranstva. Taj sajt obuhvata radove žena umetnica predstavljene na pojedinačnim izložbama. Trenutno su izloženi radovi portugalske slikarke Pole Rejgo i američke vajarke Luis Nevelson. Pored toga, tu vas čeka dobar deo eksponata iz obimne stalne kolekcije muzeja.

«Naravno tu je i stalna postavka, na kojoj možete da vidite neke od predstavnica brojnih pravaca od 15. veka do danas.»

Ako zavirite nešto dublje u stranicu pronaći ćete izuzetnu bazu podataka zvanu CLARA, koja obuhvata 18 hiljada žena umetnica.

«Ovo je tekući projekat koji će okupiti sve velike žene umetnice u zapadnoj i, nadamo se u jednom trenutku, azijskoj istoriji umetnosti, kako bi svi, od profesora umetnosti do učenika osnovne škole na jednom mestu imali prikupljene resurse.»

Nastavnici bi takodje mogli da smatraju korisnom selekciju pod imenom Umetnost, knjige i kreativnost gde mogu naći nastavne planove i druge materijale koji im mogu pomoći u nastavi umetnosti. Pogledajte neke od neverovatnih radova žena umetnica u Nacionalnom muzeju umetnosti žena, na vebu na adresi tog muzeja.

XS
SM
MD
LG