Linkovi

Ban ki Mun: Svet u ženama ima neiskorišćen potencijal za razvoj i mir


Generalni skeretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun obeležio je Međunarodni dan žena pozivajući javni i privatni sektor da povećaju ulaganja u programe za osnaživanje žena.

Generalni skeretar Ujedinjenih nacija kaže da postoji neoborivi dokazi da investiranje u žene i devojke povećava produktivnost i podstiče ekonomski rast.

«Investiranje u žene nije samo ispravna stvar. To je pametna stvar. Duboko sam uveren da svet u ženama ima najznačajniji i još uvek veoma neiskorišćeni potencijal za razvoj i mir.»

U govoru održanom na konferenciji uoči proslave Medjunarodnog dana žena, koji se slavi u nedelju, Ban je pozvao i državni i privatni sektor, kao i multilateralne organizacije i gradjansko društvo da povećaju svoje investiranje u programe koji osnažuju žene. On je ukazao na uspeh programa koji nude mikro zajmove ženama, rekavši da su oni naglo povećani od 10 miliona 1999. godine do blizu 70 miliona 2005. godine.

«Kad žene budu imale pristup finansijama, kreditima, tehnologijama i tržištima, one će verovatno proširiti svoje biznise i doprineti efikasno održivom ekonomskom rastu i razvoju.»

Ujedinjene nacije se zalažu za novu politiku jednakosti polova i finansiranja razvoja, ali još uvek puno toga treba uraditi. Svetska banka procenjuje da 64 odsto nepismenih odraslih ljudi na svetu čine žene, dok devojčice čine većinu od 113 miliona dece, uzrasta između šest i 11 godina, koja ne idu u školu. Medjunarodni dan žena ima za cilj odavanje počasti ženama i podsticanje žena da dostignu svoj puni potencijal. U mnogim zemljama to je i državni praznik.

XS
SM
MD
LG