Linkovi

Majls Dejvis popularan i 16 godina nakon smrti


Popularnost muzike džez izvođača Majlsa Dejvisa ne opada ni danas, 16 godina posle njegove smrti. Hip hop umetnici sempluju njegovu muziku, glumac Don Čidl će tumačiti Dejvisa u novom filmu, a nedavno je izašao i novi CD sa remiksovanim izdanjima njegove muzike.

Trubač Majls Dejvis je započeo karijeru sredinom 1940-ih, i u narednih 50 godina postao jedan od najuspešnijih džez muzičara.Njegov album «Kind of Blue» koji je izašao 1959. je najprodavaniji u istoriji džez muzike.

Dejvis je takođe zaslužan za džez revoluciju, kao i za uspostavljanje nekoliko novih stilova u džez muzici, među kojima su kul džez i bibop.

Legendarni muzičar je preminuo 1991. godine, ali njegova muzika je ponovo u središtu pažnje zahvaljujući novoj tehnologiji, koja omogućuje Dejvisu da posthumno svira sa nekim od najvećim zvezdama današnjice.

Legendarni gitarista Karlos Santana svira solo na Dejvisovoj pesmi iz 1969.
Sin Majlsa Dejvisa, Erin, smatra da album oslikava muzički razvoj kroz koji je njegov otac prošao tokom niza godina.

«Muzika koju je pravio se razlikuje u zavisnosti od perioda u kojem je stvarao, i mislim da su izabrali pesme koje najbolje pokazuju njegovu muzičku evoluciju,» kaže Dejvis.

On dodaje da se njegov otac pred kraj života interesovao za hip hop muziku. Ta veza se vidi i na novom remiksu CD-a sa pesmom rep umetnika Naza i njegovog oca, bluz muzičara, Olu Dara. Prošle godine su po prvi put objavljeni i crteži Majlsa Dejvisa.

«Mislim da su ti crteži imali tarapeutski uticaj na njega, nešto što mu je pomagalo da okrepi kreativnost. I crtao je stvari koje voli, kao što su žene, plesačice, konje, crtao je sebe, muzičare,» objašnjava Erin Dejvis.

Dejvis najavljuje još duplih izdanja u budućnosti, ali i da će projekti biti limitirani na mali broj umetnika.

«Trudićemo se da se to u budućnosti obavlja na visokom nivou,» zaključuje Dejvis.

A do tada, ovaj CD će predstaviti muziku Majlsa Dejvisa čitavoj novoj generaciji slušalaca.


Povezani članci

XS
SM
MD
LG