Linkovi

Vašington: Otvorena izložba živih leptira u Prirodnjačkom muzeju


U Prirodnjačkom muzeju u Vašingtonu nedavno je otvorena stalna izložba živih leptira, koja je drugačija od drugih izložbi, između ostalog i po tome što će se naplaćivati ulaznice. Dopustite nam da vas povedemo kroz istoriju evolucije uz pomoć leptira. Na kraju krajeva, naučnici su pronašli fosile leptira iz doba Jure, pre otprilike 180 miliona godina.

Jedino što vodič krozizložbu moli posetioce je da na tom putu kroz istoriju ne zgaze nekog leptira.

«Leptiri i biljke: evolucijski partneri» je nova stalna izložba vredna 3 miliona dolara, koja je nedavno postavljena u Prirodnjačkom muzeju. Menadžer izložbe Nejt Irvin, kaže da posetioci svakodnevno dolaze da vide 40-ak različitih vrsta živih leptira, i oko 100 vrsta godišnje.

«Svake nedelje dobijamo pošiljke čaura leptira od uzgajivača sa različitih strana planete – iz Kostarike, Ekvadora, Kenije, Tajlanda, Filipina. U proseku, dobijamo oko 400 lutki leptira nedeljno,» objašnjava Irvin.

Kutija sa čaurama se otvara dva puta dnevno kako bi se novorođeni leptiri pustili na slobodu. Leptiri se hrane nektarom cveća, voćem, zašećerenom vodom, čak i sokom koji je posut po sunđeru. U ovakvim uslovima u kojima su svetlo, biljke, temperatura i vlažnost vazduha strogo kontrolisani, leptiri mogu da žive do 4 nedelje.

«Leptiri su primadone u svetu insekata jer uslovi za njihov život moraju da budu savršeni,» kaže Irvin.

Ipak, posetioci, posebno deca, ih obožavaju. Petogodišnji Itan uživa u pogledu na ovog leptira duginih boja. Održavanje ove izložbe će koštati muzej blizu milion dolara godišnje. Ali Elizabet Dugal, pomoćnik direktora muzeja, kaže da je obrazovni aspekt ove izložbe neprocenjiv.

«Prirodnjački muzej, koji je prošle godine posetilo 7 miliona ljudi, je najposećeniji muzej u Americi i najveći Prirodnjački muzej na svetu, tako da nam nije cilj da privučemo više posetilaca, već da im pružimo bolji doživljaj,» objašnava Dugal.

XS
SM
MD
LG