Linkovi

Neki lekovi protiv dijabetesa povećavju rizik od moždanog udara


Američki medicinski istraživači saopštili su da su ih zaprepastili rezultati velike vladine studije o dijabetesu i srčanim oboljenjima. Oni su se nadali da će dokazati da bi već dugo korišćene vrste tretmana za smanjenje nivoa šećera u krvi mogle da, ukoliko se pojačaju, dovedu do boljih rezultata. Medjutim, studija je pokrenula još više pitanja.

Istraživači američke vlade usredsredili su se na deo velike kliničke studije o tretmanima za dijabetičare, posebno one sa najvećim rizikom. Razlog: oni koji su sprovodili studiju ustanovili su da agresivno smanjivanje nivoa šećera u krvi do najbližih mogućih normalnom nivou, izgleda da može da poveća rizik od fatalnog srčanog napada ili moždanog udara. Studija je proučavala 10 hiljada odraslih osoba sa dijabetesom tipa 2, najčešćim oblikom te bolesti. Pojedinci su takodje imali kardiovaskularna oboljenja ili još najmanje dva faktora rizika.

Nacionalni instituti za zdravstvo prekinuli su studiju 18 meseci pre roka, nakon što je prijavljeno 257 smrtnih slučajeva medju pacijentima koji su tretirani agresivno, u poredjenju sa 203 smrtna slučaja medju onima koji su dobijali uobičajenu negu. Rezultati su pokazali upravo suprotno od onoga što su se istraživači nadali da će dokazati, a to je da bi agresivno smanjivanje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara sa visokim rizikom moglo da ima dobrobiti.

Istraživači nisu mogli da ustanove zašto je kod onih, koji su tretirani agresivno, bio tako veliki broj smrtnih slučajeva. Oni nisu pronašli vezu izmedju smrtnosti i lekova korišćenih u ispitivanju, uključujući Avandiju, lek za koji se sumnjalo da povećava rizik dijabetičara od srčanih napada. Uprkos neizvesnim rezultatima, istraživači kažu da dijabetičari koji kontrolišu svoj nivo šećera u krvi mogu da smanje rizik od oboljenja bubrega, slepila i komplikacija koje vode ka amputacijama. Oni naglašavaju da pacijenti i dalje treba da se posavetuju sa svojim lekarima pre nego što počnu da razmatraju bilo kakvu promenu tretmana.

XS
SM
MD
LG