Linkovi

Kejsi: Kosovo nije i ne bi trebalo da se tumači kao presedan za bilo koje drugo mesto u svetu


Najnoviji sukob u Nagorno-Karabahu, koji se opisuje kao najozbiljnijiu poslednjih nekoliko godina, podstakao je Državni sekretarijat da sukobljene strane pozove na uzdržanost, tvrdeći da za taj spor ne postoji vojno rešenje. Azerbejdžan i Jermenija se uzajamno okrivljuju za jučerašnje izbijanje sukoba duž linije prekida vatre, u kome je navodno poginulo četvoro Azerbejdžanaca i 12 jermenskih vojnika. Zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropske odnose, Metju Briza, koji je ranije ove nedelje otputovao u to područje zbog postizbornih nemira u Jermeniji, sada razgovara sa zvaničnicima obe strane. U razgovoru sa novinarima, zamenik predstavnika Stejt departmenta, Tom Kejsi, rekao je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog nasilja i da ne žele da se prekjučerašnji incident ponovi.

”Sve ovo pokazuje da bi dve strane trebalo da zajedno sa takozvanom Grupom iz Minska rade na rešavanju ovog konflikta. Znam da spor postoji odavno, ali za njega nema vojnog rešenja. Taj problem mora da se reši diplomatskim putem.“

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima, koja je 1988. godine proglasila nezavisnost. U šestogodišnjem sukobu koji je usledio poginulo je 35 hiljada ljudi. Grupa iz Minska, osnovana je 1992., kojom predsedavaju Francuska, Rusija i Sjedinjene Države, predvodi diplomatska nastojanja na rešavanju konflikta. Jermenija je sada optužila Azerbejdžan da je iskoristio postizbornu krizu u Jermeniji da bi podstakao sukob. U međuvremenu, Azerbejdžan tvrdi da su ekstremistički nastrojeni Jermeni u Nagorno-Karabahu podstaknuti međunarodnim priznanjem nezavisnosti Kosova.

Upitan da uporedi ta dva slučaja predstavnik Stejt departmenta Tom Kejsi rekao je da je Kosovo jedinstven slučaj.

”Status Kosova uspostavljen je specifičnom rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se podrazumevalo da će definitivan status u odgovarajućem trenutku odrediti međunarodna zajednica. Dotle smo sada i stigli. Kosovo nije presedan i ne bi trebalo da se tumači kao presedan za bilo koje drugo mesto u svetu. To svakako nije presedan za Nagorno-Karabah.“

Kejsi je dodao da je američki izaslanik Metju Briza započeo svojum misiju u Bakuu, razgovorima sa azerbejdžanskim funkcionerima, a da bi u petak trebalo da doputuje u jermensku prestonicu Jerevan. U međuvremenu, Briza je već telefonom razgovarao sa jermenskim ministrom inostranih poslova, Vardanom Oskanijanom.

XS
SM
MD
LG