Linkovi

Pokrenuta istraga protiv osumnjičenog za paljenje ambasade SAD


Okružno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv jedne osobe, zbog podmetanja požara u ambasadi SAD, tokom nasilnih demonstracija 21. februara.

Saopšteno je da postoji osnovana sumnja da je muškarac, koju agencija AP identifikuje kao Milana Z., u grupi sa više N.N. lica, izazvao požar u ambasadi SAD, u kojem je preminuo Zoran Vujović.

"To lice je osumnjičeno za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, jer je požarom izazvao opasnost za život ljudi i imovinu većeg obima", saopštio je danas portparol republičkog javnog tužioca Tomo Zorić.

U saopštenju se navodi da se osumnjičenom, zahtevom za sprovođenje istrage, stavlja na teret i da je istog dana u američkoj ambasadi, za vreme požara, oduzeo tuđu pokretnu stvar, u nameri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, zbog čega je osumnjičen i za krivično delo teška krađa. Zahtevom za sprovođenje istrage Okružnog javnog tužilaštva predloženo je da se prema osumnjičenom odredi pritvor.

Za ovo krivično delo Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna zatvora od 2 do 12 godina, navodi se u saopštenju.

Ovde u Vašingtonu, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Danijel Frid, rekao je na pretresu pred senatskim Odborom za inostranu politiku, da SAD rukovodstvo Srbije smatra odgovornim za nasilje. Rekao je da srpski narod ima pravo na proteste, ali da je nasilje neprihvatljivo.

Frid je na istom pretresu pohvalio Prištinu za dobar start nakon nezavisnosti, a saveznika Srbije - službenu Moskvu - pozvao da pomogne da se odžri mir u regionu.

XS
SM
MD
LG