Linkovi

Ko je Dmitrij Medvedev, naslednik Vladimira Putina?


Rusi su izabrali svog budućeg predsednika. Međutim, šta oni uistinu znaju o Dmitriju Medvedevu, sem činjenice da ga je podržao dosadašnji predsednik Vladimir Putin?

Već je više puta rečeno, 42-ogodišnji Dmitrij Medvedev je postao najmlađi ruski lider još od vremena Boljševičke revolucije, 1917. A ipak, on se nikad nije profesionalno bavio politikom, podseća Lilija Ševcova, iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

«Do ovih izbora, gospodin Medvedev je u izvesnom smislu bio gospodin Niko, ako govorimo o javnoj politici. On je veoma dobar menadžer, to zasigurno znamo. Bio je veoma efikasan u domenu svog posla. Veoma je dobar aparatčik, veoma je dobar menadžer», kaže saradnica Karnegijeve zadužbine.

Kritičari optužuju sadašnje rusko vođstvo za gušenje slobodnih medija i demokratskih institucija. Uprkos tome – ili možda zbog toga što su glasovi ruske opozicije ućutkani – ankete pokazuju da Vladimir Putin uživa više od 70 odsto podrške javnosti.

Istovremeno se naglo povećava i popularnost Dmitrija Medvedeva. Prema najnovijim anketama, dve trećine ruskih građana kažu da imaju poverenje u Medvedeva kao političara – zbog toga što veruju Vladimiru Putinu. Prvi zamenik premijera je čak odbio da se pridruži preostaloj trojici predsedničkih kandidata u debati na televiziji, podseća Evgenij Volk, iz Fondacije «Heritidž».

«Za Putina, Medvedev je za Putina najlojalniji kandidat, jer rade zajedno više od dve decenije. On je osoba koja za svoju profesionalnu i političku karijeru duguje jedino Putinu», kaže Volk.

U svakom slučaju, Dmitrij Medvedev po svemu sudeći neće uživati u neograničenoj moći kao što je to mogao Putin. Dosadašnji ruski predsednik je više puta ponovio da bi hteo da ostane na vlasti i da bi mogao da postane predsednik vlade kada mu ovog meseca istekne drugi mandat, podseća Lilija Ševcova.

«Već znamo ko će biti gazda u Kremlju. Problem je u tome što i dalje ne znamo ko će vladati Rusijom. I dalje ne znamo kakva će biti pravila igre», kaže ona.

Izborom za predsednika, Medvedev je nasledio zemlju koja doživljava nezapamćeni dotok novca zahvaljujući visokim cenama nafte. Međutim, problemi – kao što je visoka inflacija – ostaju. Ekonomisti predviđaju da bi inflacija ove godine mogla da dostigne cifru od 15 odsto – uprkos propisanom zamrzavanju cena robe široke potrošnje kao što su hleb, mleko, ulje ili jaja, kaže Evgenij Volk.

«I to je veoma velika komplikacija za Medvedeva, jer državni troškovi rastu, tako da će ono što se događa u ovom trenutku biti jasno tek za 4-5 meseci - kada će Medvedev biti na vlasti. Problemi koje će Medvedev imati tokom prvih meseci svog predsednikovanja mogu da mu smanje popularnost, jer će inflacija da raste», kaže Volk.

Mnogi Rusi kažu da su glasali za Dmitrija Medvedeva zbog Vladimira Putina – za koga veruju da je doneo stabilnost u zemlju. Ali Evgenij Volk kaže da bi Dmitrij Medvedev – ako bude morao da se nosi sa ekonomskim problemima koji su zaostali od njegovog prethodnika – mogao da odabere sopstveni put.

«Kada pojedini ljudi dođu na vlast, istorija pokazuje da mogu dramatično da se promene. U tom smislu, ono što izgleda kao potpuna odanost Dmitrija Medvedeva Putinu, može da se izmeni», kaže Volk.

Vladimir Putin je savršen primer. Njega je na vlast 1999. doveo Boris Jeljcin, koji je otvorio zemlju za demokratske reforme. Međutim, Putin je onda neke od tih reformi vratio unazad u toj meri da će – kako tvrde njegovi kritičari – biti potrebne godine za oživljavanje demokratskih institucija u Rusiji.

XS
SM
MD
LG