Linkovi

Samo u Americi: Džordžija bi htela komad Tenesija


A sada, vreme je za našu povremenu rubriku Samo u Americi. Ovoga puta, reč je o teritorijalnom sporu između dve američke savezne države. Rubriku piše saradnik Glasa Amerike, Ted Lendfer.

Ako pogledate mapu Sjedinjenih Država videćete da južnu granicu savezne države Tenesi čini 35. uporednik, i da je ta linija istovremeno severna granica države Džordžije i još dve druge države. Ali koga to zanima osim stanovnike Džordžije koje ove godine pogađa velika suša. Na njihovu žalost, granična linija pruža se na svega oko kilometar od jedne velike okuke na reci Tenesi, u istoimenoj državi, koja je - naravno - prepuna vode. Šta ćete, takva vam je sreća - kažu Tenesijanci Džordžijancima.

Ali neko je otkrio da su geometri koji su se pre 190 godina lomatali po planinama kako bi iscrtali granice možda napravili grešku. Istinski 35. uporednik možda leži malo severnije od onog u zemljišnim knjigama, što bi bilo dovoljno Džordžijancima da se domognu obale reke Tenesi. Nije stoga čudo što funkcioneri Džordžije prekopavaju pravosudne knjige pokušavajući da dokuče kako bi mogli da pomere granicu tamo gde, po njihovom mišljenju, i treba da leži. Ozbiljno se razmišlja i o pokretanju sudskog postupka.

A funkcioneri Tenesija umiru od smeha, ubeđeni da bi dobili slučaj jer, kako kaže stara poslovica, imovina je devet desetina zakona, a taj uski pojas zemljišta i dragocena voda reke Tenesi već veoma dugo su u njihovom posedu. Džordžijanci prete slanjem nove geometarske ekipe, naoružane najnovijom tehnologijom. Niko i ne pominje nekoliko hiljada Tenesijanaca koji bi mogli da postanu Džordžijanci. Uostalom, Džordžiji treba voda, a ne ljudi. Tokom meseci ili godina, koliko bi mogao da traje sudski proces. suša u Džordžiji verovatno će već pasti u zaborav. Ili se mi bar tako nadamo.

XS
SM
MD
LG